Tests

Game van de week: Skylanders Imaginators, maak je eigen Skylander

30 oktober 2016 17:01

Je kunt nu je eigen Skylander maken. Digitaal weliswaar, maar het doet niets af aan het spelplezier.

Toys-to-life, hoe zat het ook alweer? 

Het begon allemaal met Skylanders: Spyro’s Adventure in 2011, uitgegeven door Activison en ontwikkeld door Toys For Bob. Het idee erachter was even simpel als briljant: spelers plaatsen Skylander-figuurtjes op een speciaal plateau en vervolgens verschijnt het bewuste poppetje als speelbaar spelpersonage in het bijbehorend computerspel.

Of je nu gamer bent of niet; de eerste keer dat je dat voor je ogen ziet gebeuren, is magisch. Door het fysieke poppetje van de portal af te halen en een ander Skylander-poppetje erop te zetten, wisselen spelers van personage. Het sluwe verdienmodel achter het spel is echter het feit dat je een basis-set koopt inclusief een paar figuurtjes, maar dat je deze kan uitbreiden met tientallen extra poppetjes.

Miniatuurvoorbeeld

In het geval van Skylanders zijn de poppetjes losjes ingedeeld in elementen (aarde, water, vuur, lucht, undead etc.) en kennen iedere elementen diverse figuurtjes. Bovendien sluit het spel bepaalde in-game gebieden af, die alleen beschikbaar zijn voor bepaalde Skylanders van een bepaald element. Wil je alles in het spel zien en vrijspelen, dan zal je dus meerdere poppetjes moeten kopen.

In alle eerlijkheid, ook met enkel de basis-set blijft er een volwaardig spel over en valt er genoeg te genieten, maar ik ken niemand die géén aanvullende poppetjes koopt. Of althans, ouders dan, want Skylanders is met name een game voor kids, of gamende ouders met kids. 

Maar het genre is op zijn retour? 

Het genre is niet meer zo populair als twee of drie jaar geleden, maar op zijn retour is wellicht wat te sterk uitgedrukt. Toegegeven, Disney is gestopt met Disney Infinity en Warner's LEGO Dimensions kent alleen nog uitbreidingen. Skylanders is dus weer heer en meester, op papier althans, en dat is ook niet zo gek, aangezien deze serie het genre heeft uitgevonden.

Maar het is heel simpel, als de kosten niet meer opwegen tegen de baten, trekt Activision net zo makkelijk de stekker eruit. Zover is het voorlopig nog niet en gelukkig maar wat Imaginators is een erg vermakelijk nieuw deel geworden. Bovendien heeft men net een Netflix-serie gelanceerd en dat doe je niet als je niet meer in de franchise gelooft.

Miniatuurvoorbeeld

En nu mogen we onze eigen Skylanders ontwerpen? 

Inderdaad. Imaginators is alweer het zesde deel en net nu je dacht dat er niks nieuws te verzinnen is, komt men met een uitgebreide editor. Je kunt je eigen Skylander ontwerpen afhankelijk van het Creation Crystal waaraan deze gekoppeld is. De klasse, de verschillende aanvalsmoves, de armor, de wapens... maar ook: het stemmetje, eventuele effecten over die stem, geluidseffecten die gepaard gaan wanneer je Skylander een mep uitdeelt, een ondersteunend muziekje… alles bepaal jezelf.

Het ontwerpen van hoofd, schouders, knie en teen gaat voor een kidsgame behoorlijk diep. Je kan veel bepalen;  de kleur, de grootte en vorm van de ogen en ga zo maar door. Neem daarbij nagenoeg oneindig verschillende kleurencombinaties en je bent wel even zoet.

Of niet. Dan druk je gewoon op auto-create en maakt de game een personage voor je. Wil je meer zelf ontwerpen, bijvoorbeeld met ander elementen, dan dien je kristallen los te kopen (10,99 euro voor een enkele, ongeveer 25 euro voor drie). 

Er zijn ook Sensei Skylanders? 

Klopt, maar dit zijn eigenlijk 'gewoon' nieuwe, grote Skylanders met coole nieuwe moves die je al spelende van meer krachten en vaardigheden kunt voorzien. De Sensei zijn vergelijkbaar met de Giants of de Trap Masters uit voorgaande games; grote figurines met extra krachtige, stoere powers die je gaandeweg upgrade. De Sensei zijn mooi ontworpen, en de game verleidt je tot aanschaf van nieuwe, omdat je dan alle extra gebieden mag spelen. Maar dat hoeft niet. Met de basisset ben je ook al heel wat uurtjes zoet. 

Wat vinden de kids? 

Wat vinden de jonge gamers zelf eigenlijk van Skylanders Imaginators? We vroegen Rutger zoontje naar zijn eerste indruk.

Eindoordeel

Skylanders Imaginators ziet er fraai uit, is erg grappig en heeft misschien wel het beste leveldesign uit de reeks. Maar het zelf in elkaar knutselen van je eigen personage is magisch. Kids zullen het fantastisch vinden (en gamende pappa's en mamma's stiekem ook). 

Meer game-reviews in onze rubriek Game van de Week