Tests

Eerste indruk: DJI Osmo Mobile, smartphone als steadicam

15 oktober 2016 12:39

De schokkerige familiefilmpjes van je schoonvader beu? Geef hem een DJI Osmo Mobile. Rutger testte deze stabilisator voor smartphones.

Tegenwoordig kan iedereen met een smartphone in de broekzak meer dan een regionale omroep 15 jaar geleden met de beste apparatuur van toen. Op drie gebieden blijft het echter behelpen voor de smartphone-filmer: geluid, licht en camerabewegingen. Met de eerste twee problemen kan DJI je niet helpen, maar met het laatste wel.

David testte onlangs al de DJI Osmo X3, waarmee je vloeiende camerabewegingen kan maken, maar die unit kost 659 euro. De DJI Osmo Mobile kan bijna hetzelfde, maar kost bijna de helft (339 euro) Dit apparaat stabiliseert niet een eigen camera, waar je de smartphone aanhangt; de smartphone is de camera in dit geval. De meeste smartphones passen in het apparaat. Als ze maar niet meer dan 8,4mm dik zijn en maximaal 84,8 mm breed. 

Je klemt je smartphone in de houder, zet het apparaat aan, opent de DJI-app en na wat doorklikken heb je in je hand je eigen steadicam: een over drie assen gestabiliseerde camera. Loop achter iemand een gang door, houd hem vast terwijl je fietst, of doe alsof het een kleine indoor-helikopter is en je krijgt geweldige shots die vloeiend en stabiel zijn.

Objecten volgen en motion timelapse

Net als de laatste DJI-drones heeft ook de Osmo Mobile de mogelijkheid om een object te tracken. Hang het apparaat aan een selfiestick, klik op je eigen gezicht en de Osmo zorgt ervoor dat je gezicht in het shot blijft terwijl jij de selfiestick beweegt. Motion timelapse maakt het mogelijk om timelapse-video's te maken, waarbij de camera langzaam van punt A naar punt B beweegt. Volautomatisch. 

Nadelen zijn er natuurlijk ook: je hebt een externe accu die opgeladen moet worden en verwacht niet dat je het apparaat in je broekzak kunt stoppen. Ben je lekker aan het filmen en word je gebeld, dan sta je opeens met een telefoon in een grote klem in je handen en is je shot gestopt. 

Bekijk ook de Uitpakparty van de DJI Osmo X3 van eerder dit jaar:

Abonneer je ook op het Bright YouTube-kanaal