Eerste indruk: Acer Switch Alpha 12

Eerste indruk: Acer Switch Alpha 12

03-10-2016 18:19 Laatste update: 27-04-2018 02:59

De Acer Switch Alpha 12 heeft op papier de voordelen van een tablet en een laptop. Maar pakt dat in de praktijk ook zo uit?

Een tablet met een echt toetsenbord én de rekenkracht van een laptop, dat is de Acer Switch Alpha 12. In Nederland te koop voor ongeveer 800 euro. Kun je tablet én laptop vervangen met dit apparaat? Er zijn eindeloos veel manier om te beschrijven wat dit is. Kort maar krachtig is het een laptop, waarbij het computergedeelte niet onder het toetsenbord, maar achter het scherm, zit. En dat toetsenbord kun je verwijderen. Zo heb je een volledig bruikbare laptop of een krachtige tablet in één.

In tegenstelling tot de meeste laptops is de Switch Alpha 12 ook nog eens vloeistofgekoeld. Of in lekentaal: stil. Er zijn geen draaiende delen die herrie maken. Als enige tablet-met-toetsenbord op de markt. Geen ratelende ventilatoren, geen harde schijf, maar een SSD van 256 of 512 GB. Het scherm heeft een resolutie van 2160 x 1440 pixels en het apparaat is dankzij de Intel i5-processor rap genoeg voor de meest voorkomende werkzaamheden. 

Het apparaat weegt 1,25 kilo (350 gram meer dan een MacBook), dus een absolute lichtgewicht is het niet. Gezien de prestaties en de aansluitingen is dat ook niet te verwachten. Er zit poorten voor hoofdtelefoon, USB 3, USB-C en microSD op. 

Typen is geen feestje, korte accuduur 

In gebruik blijf ik me wel afvragen wat de voordelen zijn ten opzichte van een gewone laptop. Ik heb niet vaak de behoefte om het toetsenbord te verwijderen, maar kom wel regelmatig in situaties waarin het toetsenbord onbruikbaar is. Omdat het scherm op een standaard rust, is typen op je schoot niet echt een feestje. Zeker niet gezien de warmte die de achterkant van het apparaat afgeeft. Ermee op schoot zitten terwijl er processor-intensieve zaken aan de gang zijn, is niet comfortabel.

Grootste dealbreaker is wat mij betreft de accuduur. Ik zou met een apparaat als deze minimaal een volle werkdag willen kunnen maken op de accu. Maar dat zit er niet in. Tussen de 4 en 6 uur gebruik is realistisch. De Acer Switch Alpha 12 is een geduchte concurrent voor de flink duurdere Microsoft Surface Pro 4 en kan daar op de meeste punten de concurrentie mee aan. Mits je een stopcontact in de buurt hebt.  

Meer artikelen in de rubriek Eerste Indruk