Tests

FIFA 17 versus PES 2017: spannende strijd

4 oktober 2016 19:01

De jaarlijkse tweestrijd tussen PES en FIFA is als de klassieker Feyenoord tegen Ajax. Alleen de vraag is, wie is wie dit jaar?

Voor de duidelijkheid: op commercieel gebied is er nauwelijks een strijd. FIFA is al jaren heer en meester en verkoopt het veelvoudige van PES. Toch blijven er altijd gamers die Konami's footie (PES dus) verkiezen boven het vlaggenschip van Electronic Arts. Zo ook met PES 2017 en FIFA 17. Beide games zijn verkrijgbaar voor pc, PS3, PS4, Xbox 360 én Xbox One, en beide footies hebben overeenkomsten maar er zijn zeker ook verschillen.   

Hoe verschilt de gameplay?

Vroeger was PES de realistische voetbalgame, en ging EA's FIFA voor spektakel en galery-play. Uitslagen van 11-8 waren niet van de lucht in FIFA. Maar een jaar of vijf, zes geleden ging het roer om. FIFA werd steeds realistischer, terwijl PES door gebrekkige techniek een beetje achter bleef. De laatste jaren is FIFA steeds trager geworden, terwijl PES meteen lekker speelt. Als we naar de 2017 edities kijken is FIFA 17 nog een tikje trager (sommigen gebruiken de term 'stroperig'), terwijl PES 'pick up & play' is en veel swingender speelt.

Daarbij heeft PES meer tactische mogelijkheden en zullen PES-veteranen de gameplay goed kunnen benutten om de diepte op te zoeken, terwijl bij FIFA veel meer het fysieke duel voorop staat en dus wat realistischer voetbal etaleert zoals dat vandaag de dag gespeeld wordt. De een is niet perse beter dan de ander maar heeft meer met smaak te maken. Tussenstand FIFA 17 - PES 2017: 1-1

Hoe oogt het balspelletje? 

FIFA is altijd al koning geweest in de presentatie. EA maakt dit jaar gebruik van de Frostbite-engine, dat is de zelfde grafische motor die ook Battlefield 1 en het aankomende Mass Effect tot leven wekt. De stadions, de spelers, de sfeer tijdens de wedstrijden... bij FIFA 17 oogt het gelikt. Toch zie je tijden de wedstrijd niet zo heel veel verschil tijdens de potjes zelf. Wel fijn is dat de kleuren wat zachter ogen en de spelers niet langer zo glimmend als in voorgaande delen.

De nieuwe engine komt vooral goed uit de verf tijdens de singleplayer verhaalmodus The Journey. Hier volg je een jonge speler Alex Hunter die het moet gaan maken in de Premier League. Het is een erg leuke toevoeging die je wel een paar dagen zoet houdt. PES 2017 heeft zijn zaakjes inmiddels grafisch en technisch ook prima op orde, al oogt het allemaal net een tandje minder dan bij EA. Animaties en fysieke acties ogen echter prima maar toch scoort EA hier een nipte voorsprong. 

Tussenstand FIFA 17 - PES 2017: 2-1

Hoe 'slim' zijn de spelers

De kunstmatige intelligentie van PES 2017 blinkt dit jaar echt uit waarbij spelers op het veld goed diep gaan en tegenstanders leren van jouw spelgedrag. Bij FIFA 17 wordt de slag toch vooral op het middenveld geleverd en kun je voordeel halen uit dode spelsituaties waarbij je meer dan ooit controle hebt over wie waar staat, wie je inbrengt, hoe hard je schot is en ga zo maar door. We hebben toch een sterke voorkeur voor de PES-aanpak waarbij de tactische aanpak van je medespelers en ook die van de tegenpartij inzicht toont gedurende de wedstrijd. Bij FIFA is het spel fysiek en ruwer, en is het veel harder werken om je vleugelspitsen diep te laten gaan of door de linies heen te komen. Iets meer balans bij FIFA 17 zou geen overbodige luxe zijn.  

Tussenstand FIFA 17 - PES 2017: 2-2

Miniatuurvoorbeeld

Licenties 

Hier kunnen kort over zijn: FIFA 17 heeft zijn zaakjes beduidend beter voor elkaar (lees: er veel meer geld tegenaan gegooid). Veel beter. Sterker, PES 2017 heeft de minste licenties ooit in een PES-game en dat is gewoon jammer. Dat betekent als je in PES 2017 de classico Barcelona - Real Madrid na wil spelen, je met een goed lijkende Barcelona tegen het onherkenbare 'RM White' aantreedt. Veel clubs en licenties ontbreken, met als gevolg nepclubs, nepnamen en neplogo's. Op de PlayStation 4 kan dat door een door de community gemaakte patch verholpen worden (in de singleplayer). maar op de Xbox werkt dat niet. FIFA 17 heeft daarentegen alle grote licenties, zelfs de meest obscure Aziatische clubs, alsook de Oranje Leeuwinnen die erin zitten. 

Tussenstand FIFA 17 - PES 2017: 3 - 2

Miniatuurvoorbeeld

Online en andere extra's 

Beide games staan online hun mannetje en er zijn op dit moment geen gekke dingen zoals speelsessies die uitvallen of overbelaste servers. FIFA 17 biedt weer een erg compleet allround pakket waarbij met name The Journey als singleplayer modus een dikke vernieuwing biedt, maar ook Seasons, Ultimate Team of de Career Mode houden je dagen, weken, zo niet maanden zoet. PES 2017 heeft op zijn beurt als tegenhangers Master League, MyClub en Versus, en bedient daarmee de PES-fan ook ruimschoots op zijn wenken. 

Eindstand FIFA 17 - PES 2017: 4 - 3

Miniatuurvoorbeeld

Eindoordeel: het blijft nek-aan-nek

Als het beoordelen van games een optelsom van plussen en minnen zou zijn, dat zou je volgens bovenstaande uitkomen op een overwinning voor FIFA op PES van 4-3. Toch gaat die vlieger niet helemaal op, want sommige spelers vinden het trage tempo van FIFA 17 helemaal niks en halen veel meer plezier uit het meer swingende van PES 2017.

FIFA 17 is in alle eerlijkheid de meest complete game met meer spelmodi en meer licenties, maar PES 2017 biedt wellicht meer fun en is een betere game om even tussendoor met vrienden te spelen, waarbij je meer mooie aanvallen uit je knoppen drukt, dan het harde en zakelijk (werk)voetbal van FIFA 17. 

Lees meer Games van de Week