Tests

Paris Motor Show: Land Rover Discovery

29 september 2016 09:29

Tussen al het conceptgeweld op de Paris Motor Show staat ook een nieuwe vooruitstrevende wagen: de Land Rover Discovery.

Land Rover heeft jarenlang een wat rare en inconsequente line-up gehad. De Defender was er sinds de Krijtperiode. De Freelander kwam en ging. De Discovery kwam er later bij. De Range Rover was het buitenbeentje. Dat moet gestroomlijnd worden hebben ze in Engeland bedacht. Nu zijn er luxe Land Rovers onder de naam Range Rover (Evoque, Sport en de gewone) en minder luxe Land Rovers onder de naam Discovery. De Sport was er al, nu is de gewone helemaal vernieuwd. De legendarische Defender is uit productie gegaan. Verwacht op een volgende grote autoshow een concept daarvoor, want die markt zal Land Rover niet willen laten gaan. 

Voor nu is het grote nieuws de nieuwe Discovery. Net als de Discovery Sport is het een 7-zitter (of eigenlijk een 5+2 zitter). De vorm zal voor de meeste mensen even wennen zijn. De oude Discovery was een vierkantig, utilitair uitziende machine, terwijl de nieuwe Discovery (en de Sport) aerodynamisch verder ontwikkelde auto's zijn. Moderne emissie-eisen bepalen in hoge mate die vorm. Veel verrassing in het ontwerp zit er niet, want feitelijk kijken we naar de stationwagon-uitvoering van de Discovery Sport. 

Miniatuurvoorbeeld

Een opvallende optie (die je slechts 1 keer zal gebruiken) is de mogelijkheid om met je smartphone de stoelopstelling aan te passen. Wie ver vooruit plant, kan vanuit de woonkamer vast de achterbank dichtklappen, door simpelweg zijn smartphone te pakken, te unlocken, de app op te zoeken, te wachten tot ie geladen is, de stoelopstelling te kiezen en dan snel en eenvoudig de stoelen in te laten klappen. Voor wie de smartphone in de broekzak heeft, is er ook nog bediening in de auto mogelijk. 

Land Rover heeft behalve radar cruise control ook Advanced Tow Assist. Waardoor je achteruit kunt rijden, zelfs als je niet achteruit kunt rijden. Nadat je je eigen trailer ingesteld hebt, kan je Discovery voor je achteruitrijden zonder dat je het stuur aanraakt. 

Ultieme optie op de Discovery Sport vonden wij de eindeloze hoeveelheid USB-poorten. Met 9 stuks en 6 12-voltaansluitingen heeft hier de smartphonedragende, Pokemon-spelende passagier ook niets te klagen. Zeker niet als de 4G Wifi Hotspot voorzien is van een simkaartje. Kopen? Verhoog je pinlimiet naar €75000...