Tests

Eerste indruk: Rollei Dual Dashcam filmt twee kanten op

13 september 2016 17:22

De Dual CarDVR-1000 van Rollei is een dashcam met ogen in het achterhoofd.

Dashcams zijn vooral bekend van de viral video's van bizarre scènes op Russische wegen. Een vrachtwagen die frontaal uitgereden wordt, waardoor de chauffeur door de voorruit gelanceerd wordt en keurig op zijn voeten terecht komt. Een voetganger die doet alsof hij aangereden wordt en het na confrontatie met de dashcam op een rennen zet. Dat werk. In Nederland is de dashcam nog niet heel erg populair, vanwege ons (op het oog) veilige en oncorrupte landje. Maar er zijn al verzekeraars die korting aanbieden als je een dashcam geïnstalleerd hebt. 

Een hele bijzonder wordt gemaakt door Rollei. Het merk dat prachtige middenformaat camera's produceerde, waagt zich al enige tijd ook aan actioncams, gimbals en dus ook dashcam's. Ik had stiekem een beetje gehoopt dat deze Dual CarDVR-1000 een zelfde staaltje techniek en afwerking zou zijn als de Rolleiflex van weleer, maar dat is helaas niet het geval. De camera is glimmend zwart met chroom. En in de suggestieve ronding van een kneiter van een lens, zit in werkelijkheid een klein lensje, zoals je die op een smartphone ziet. 

Twee kanten op filmen

Het bijzondere aan deze dashcam is dat hij twee kanten op kan filmen. Niet naar buiten en naar de bestuurder, maar naar buiten door de voorruit en naar buiten door de achterruit. Je hoeft dus nog steeds geen filmmateriaal aan je verzekeraar aan te leveren die bewijst dat je op je telefoon zat te pielen tijdens het ongeluk. De grote unit zit met een zuignap aan je voorruit. Idealiter onder je spiegel. Omdat de bediening aan de onderkant zit en de kabelaansluiting naar de achtercamera aan de bovenkant, is dat eigenlijk de enige plek waar je hem goed kunt gebruiken. De kleine camera zet je met een plakker op de achterklep en wijst naar buiten. Komen we meteen bij het belangrijkste minpunt van de camera: je moet een USB kabel door je hele auto trekken om de achtercamera aan te kunnen sluiten. Logisch, niet per se handig. 

Miniatuurvoorbeeld

GPS ingebouwd

In de camera gaat een micro-sd-kaart van minimaal 16 GB. Daarmee kun je doorlopend opnemen. Dus je oudste opnames worden overschreven door je nieuwste opnames. GPS is ingebouwd, dus je kunt ook zien waar je reed en hoe hard je ging. De frontcamera heeft een flinke resolutie van 1440p (2K), maar het kleine achteruitkijkcameraatje haalt ook nog full-hd. Dat wil overigens niet zeggen dat je onder alle omstandigheden kan zien wat je achterligger aan het eten is en zelfs niet altijd wat zijn kenteken is. Tegenlicht of gebrek aan licht zorgen voor een uitgebleekt of korrelig beeld.

De Rollei dual dashcam is verkrijgbaar voor 250 euro en voor wie materiaal wil schieten van wat er voor en achter de auto gebeurt, is het een prima optie.  

Meer reviews lees je in onze rubriek Eerste Indruk