Tests

Game van de week: Metroid Prime - Federation Force (3DS)

11 september 2016 18:41

Federation Force voor Nintendo's 3DS is een coöperatief schietspel met een taaie besturing.

Metroid? Metroid Prime... waar ken ik die naam ook weer van?

De Metroid-serie heeft zijn sporen verdiend en zelfs een eigen genre voortgebracht, samen met de Castlevania-reeks. We noemen dit genre Metroidvania: action-adventures waarbij je als speler steeds nieuwe vaardigheden en/of wapens krijgt, en daarmee delen in de speelwereld kunt bereiken waar je eerder niet bij kon.

De vroege Metroid-games waren echte platform-spellen waarbij je, als vrouwelijke bountyhunter Samus Aran van links en naar recht door de spelwereld ging en vice versa. De latere Metroid Prime-games switchten naar een first-person cameraperspectief en ook de afwerking werd een stuk gelikter.

Helaas... niks van dit alles in Metroid Prime - Federation Force voor de 3DS. De enige overeenkomst met de Metroid Prime-games is het gegeven dat ook deze titel vanuit first-person speelt. En uiteraard is het universum hetzelfde en zijn de ruimtepiraten weer van de partij zijn. Toch is dit een echte spin-off, en zo moet je deze game ook zien. 

Wat is Metroid Prime - Federation Force dan wel?

In basis is dit een coöperatief schietspel voor vier spelers. Door missies te spelen beleven spelers het verhaal over de strijd tussen de beste troepen van de Galactic Federation en de ruimtepiraten. Elke speler kiest een bepaalde een rol en dito specifieke subwapens. De missies duren tussen de 15 en 20 minuten en spelen zich af op drie verschillende planeten.

De missies zijn lekker afwisselend en weten je steeds te verrassen. Puzzels en actie volgen elkaar in rap tempo op en ook levelbazen ontbreken niet. Wat een tikje jammer is, is dat je echter nooit die krachtige strijder voelt, die je als Samus wel voelde. De wapens voelen wat suf en ook de upgrades die je her en der vindt, hebben weinig impact. De wapens doen hun ding, maar echt beklijven? Nee.

En in je eentje?

Het spel is als singleplayer te spelen, maar dat is eigenlijk niet aan te raden. De missies zijn zo ingericht dat ze echt ontworpen zijn om met een team te spelen. Een levelbaas dien je veelal op verschillende kwetsbare plekken tegelijk te raken, en puzzels zijn zo bedacht dat je zo onderling verdeelt met je team.

Het feit dat de levels leeg ogen helpt daar ook niet aan mee natuurlijk. Met zijn viertjes is het prima, maar als eenzaam Federation Force-lid voelt het allemaal wat ongeïnspireerd.

Nog andere zaken?

Wat nog het meest stoort is de taaie besturing. Die is te traag en op de oudere 3DS-modellen is het echt een gedoe met met de trigger-knoppen en het kantelen van je spelcomputer. Met de New 3DS gaat het al een stuk lekker, zo kun je met het rechterpookje mikken, maar om te zeggen dat het allemaal flitsend en soepel gaat, nee, niet echt.

Noemenswaardige vermelding tenslotte is de mini-game Blast Ball; een voetbalachtige mini-game waarin je een bal in de goal van je tegenstander probeert te schieten en wat al snel verzandt in aangename chaos. Blast Ball is echter gewoon gratis te downloaden in de eShop. Tja.

Miniatuurvoorbeeld

Eindoordeel

Metroid Prime - Federation Force is niet de Metroid-game waar fans al jaren op wachten, zoveel is duidelijk. Op zichzelf is dit best een aardige coöperatieve actie-game voor de 3DS, met 10 a 20 uur gameplay, maar de Metroid-sticker die hierop is geplakt, is een beetje onzinnig. 

Meer game-reviews in onze rubriek Game van de Week