Tests

Eerste indruk: Kobo Aura One, grote waterproof e-reader

6 september 2016 14:24

We testten de grote 7,8 inch waterbestendige e-reader Kobo Aura ONE.

Sinds vorig zomer ben ik ook bekeerd tot de e-reader. Er zijn nog steeds situaties waarin ik een papieren boek prettiger vind. Maar de mogelijkheid om een stapel boeken mee te nemen in zo'n klein pakketje met ingebouwd nachtlampje maakt zeker op reis de keuze voor de e-reader eenvoudig. Ik kocht een Kobo Glo HD. Een 6 inch readertje met een mooi e-ink scherm. Mijn voornaamste kritiekpunten: ik durf er niet mee in bad te lezen, of hem op het strand mee te nemen én je moet kiezen tussen kleine lettertjes of weinig woorden op een pagina. 

Beide problemen zijn opgelost met de Kobo Aura ONE. Een 7,8 inch e-reader die stof- en waterbestendig is. Het grote scherm maakt het mogelijk om een regulier formaat letters te kiezen met lange regels. Dat leest meteen meer als een gewoon boek. De 300dpi maakt dat de tekst op het scherm leest als strak drukwerk. Ik verklap meteen ook maar dat je daar flink voor in de buidel moet tasten. De Aura ONE kost een volle 100 euro meer dan de 129 euro van de Glo HD.

Daarvoor krijg je echter nog een paar verbeteringen ten opzichte van de Glo HD: het scherm ligt nu gelijk met de omliggende rand, wat er beter uitziet en ook soepeler bladert. De schermverlichting werkt mooier en heeft een nachtstand om blauw licht te filteren. 

Het interne geheugen van 8GB kan tegen de 6000 boeken kwijt. Dat zal voor de meeste gebruikers genoeg zijn. Met 230 gram heb je het gevoel dat je iets in handen hebt, zonder dat het vermoeiend wordt.

Miniatuurvoorbeeld

Een stap vooruit

Met 229 euro is de Aura One niet goedkoop, maar ten opzichte van de kleinere Glo HD is het absoluut een flinke sprong vooruit en de moeite van het overwegen waard als je nog geen e-reader in huis hebt. 

Bekijk ook onze Uitpakparty van Amazons nieuwe e-reader Kindle Oasis:

Geen Uitpakparty missen? Abonneer je gratis op ons YouTube-kanaal