Eerste indruk: Lenovo Yoga Book, laptop zonder fysiek toetsenbord

Eerste indruk: Lenovo Yoga Book, laptop zonder fysiek toetsenbord

31-08-2016 19:04 Laatste update: 27-04-2018 03:30

De Yoga Book van Lenovo heeft geen toetsenbord. Je typt op een groot aanraakvlak, waarop je ook met een styluspen notities en tekeningen kunt maken.

De MacBook, Surface Book, Chromebook en nu de Yoga Book - kennelijk is er een woordje aangeslagen in laptopland. Dat is echter de enige gelijkenis tussen Lenovo's nieuwste telg en zijn concurrenten. De nieuwe, handzame laptop van de fabrikant voelt aan als een nieuwe productgroep - eentje die zijn doelgroep misschien nog moet vinden. 

Op de Yoga Book vind je namelijk geen toetsenbord zoals bij normale laptops, maar één groot aanraakoppervlak. Een klein knopje rechtsboven laat je het toetsenbord activeren, waardoor je in feite net als op een tablet typt. We moeten eerlijk zijn: heel natuurlijk voelde dit bij onze eerste probeersessie eigenlijk nog niet. Je moet net als op een tablet leren waar de knoppen zitten, omdat je vingers de positie niet kunnen aanvoelen. Na een half uurtje was het wel duidelijk, maar het zal maanden duren totdat je blind op dit apparaat kunt tikken. Je voelt wel een trilling als je een letter aantikt - net als op een Android-toestel. Maar dit geeft natuurlijk niet aan welke letter je nou met je vinger hebt gevonden.

Pen en papier

Het toetsenbordpaneel gebruikt Wacom EMR-technologie die ook te vinden is in tekentablets. Het zorgt ervoor dat je een bijbehorende pen kunt gebruiken om op het oppervlak te tekenen, waarbij 2048 verschillende drukniveaus worden geregistreerd. Niet alleen op het paneel zelf: leg een stuk papier met een echte pen op de Yoga Book, en je kunt je analoge krabbels één op één naar de tablet vertalen. Dit is misschien wel de eerste laptop die natuurlijker aanvoelt bij het met de hand schrijven dan bij het typen. 

Het is de achterliggende Wacom-technologie die de Yoga book wel eens ideaal kan maken voor tekenaars. Dit is in feite een product dat ze al jarenlang gebruiken: het toetsenbord werkt precies als de dure Wacom-tekentablets die bij de computers van veel professionals staan, met ook nog eens dezelfde pen die ze al tijdenlang gebruiken. Tijdens het tekenen kun je de pen iets boven het oppervlak houden, zodat je de muiscursor ziet zonder iets neer te krabbelen. Dat maakt de Yoga Book in feite een handzame tekenmachine. Tekenaars kunnen hem meenemen om net als thuis of op kantoor te illustreren, maar dan onderweg. 

Oud principe

Het is ergens tof dat Lenovo een oud principe in een handzaam formaat steekt, maar het voelt tegelijkertijd wat achterhaald. De Yoga Book vereist dat je naar het scherm kijkt terwijl je er onder tekent. Je kunt met de stylus ook op het scherm tekenen, maar dan heb je niet de precisie en 2048 drukpunten van het onderliggende paneel. 

Dat terwijl concurrerende tablets zoals de iPad Pro inmiddels drukgevoelige aanraaktechnologie in het scherm zelf hebben zitten, waardoor je meer het idee hebt te tekenen zoals op papier. Sommige artiesten zullen vast meer gewend zijn aan de ouderwetse tekentablettechnologie, maar dat voelt als iets dat op termijn verandert. Op de lange termijn is een iPad Pro wellicht een betere tekenmachine dan een Yoga Book. Of nou ja, dat met een slag om de arm - de Yoga Book hebben we slechts een half uurtje kunnen testen. 

Voorlopige conclusie

Als je geen artiest bent, dan is de Yoga Book een wat gek product. Typen gaat een stuk lastiger dan op een gewone laptop, waardoor je haast geneigd bent om alleen met de hand te schrijven met de pen. Geinig voor notities, maar verre van praktisch. Voor het intikken van bijvoorbeeld links in de browser blijft een toetsenbord immers nodig. Je kunt hem altijd nog in tabletmodus klappen - maar er zijn inmiddels genoeg betere hybride laptops met diezelfde functie, waaronder de Yoga 910 van Lenovo zelf.

De Yoga Book zal vanaf september worden verkocht. Voor 499 euro heb je een model met Android, terwijl je 599 euro voor Windows betaalt.

Lees meer artikelen in de rubriek Eerste Indruk.

We doen de komende dagen verslag vanaf de IFA-techbeurs in Berlijn. Volg ons ook op Facebook en YouTube.