Tests

Game van de week: No Man’s Sky valt in herhaling

28 augustus 2016 21:14

Meer dan 18 triljoen planeten zijn er in No Man's Sky te verkennen. Maar kwantiteit is geen garantie voor langdurig spelplezier.

Het klinkt fantastisch... 

Dat is ook zo, al blijkt vrij snel dat No Man's Sky, de space-exploratie-game van Hello Games voor PS4 en pc, een grote grind-game is. Je reist van planeet naar planeet, verzamelt grondstoffen, je maakt nieuwe items en reist weer verder. Iedere planeet kent andere wonderlijke flora en fauna, en de eerste uren zit je met open mond te kijken naar de vreemde wezens, vormen en kleuren die zich voor je opdoemen. Ook het opstijgen, de ruimte in warpen, richting een nieuwe planeet vliegen, diens atmosfeer binnenkomen en vervolgens landen, blijft lang magisch.  

Ik voel een maar…

Na verloop van tijd kom je erachter dat de inrichting van iedere planeet in grote lijnen hetzelfde is en dat je feitelijk de hele tijd hetzelfde aan het doen bent. Delven van grondstoffen, handelen, craften, wat shooter-light elementen, en dat is het wel. Zelfs het geven van namen aan flora en fauna wordt op den duur wat saai, ook omdat de kans dat een andere speler jouw ontdekkingen tegenkomt, nagenoeg nihil is.

De belofte van online componenten, of de a-synchronische multiplayer, bleek loos. Collector Editions van het spel hadden zelfs stickers die over eerder gedrukte online info heen geplakt waren. Er zijn duidelijk wat zaken gesneuveld tijdens het ontwikkelingsproces.

Miniatuurvoorbeeld

Wat is het doel van het spel eigenlijk?

Tja, dat is een beetje vaag, en op moment van schrijven (na 30 uur gameplay!), heb ik een van de twee doelen nog steeds niet voltooid. Of je volgt de opdrachten van de mysterieuze Atlas, maar die blijft je maar vage klusjes geven. Of je vindt een weg naar het centrum van het universum. In beide gevallen is het aan te raden deze doelen – die verhaaltechnisch weinig om het lijf hebben – een beetje los te laten en gewoon lekker op verkenningstocht door het heelal te gaan en zelf je eigen avontuur te scheppen. Dan ben je iets minder gedwongen hardcore te grinden en kun je wat meer genieten van de fraaie retro-futuristische look & feel die Hello Games aan het spel geschonken heeft.

Miniatuurvoorbeeld

Eindoordeel?

No Man’s Sky is een technisch hoogstandje en kent een indrukwekkend universum. Alleen in dat onmetelijke universum valt na een tijdje niet zo heel veel interessants meer te doen. Na verloop van tijd bekruipt je het gevoel dat je het allemaal wel gezien hebt en dat je op een herhalingsoefening wordt gestuurd.

Het blijft cool om steeds weer nieuwe planeten, en diens flora & fauna te ontdekken. Voor de einzelgänger betekent deze eindeloze verkenningstocht zeker een serene bezigheidstherapie. Je moet zelf bepalen of dat genoeg voor je is.  

Miniatuurvoorbeeld

Meer recente game-reviews:

ABZÛ, spiritueel avontuur in de oceaan

Hyper Light Drifter, lastig en betoverend

LEGO Star Wars The Force Awakens