Tests

Game van de Week: Kirby: Planet Robobot (2DS/3DS)

23 juli 2016 15:01

Roze blobje Kirby zuigt weer als vanouds in deze game met robotica-thema.

Nintendo roze blobje mag dan niet dezelfde statuur hebben als bijvoorbeeld Link uit The Legend of Zelda of loodgieter Mario, het zuigende platformheldje is in deze game weer ouderwets in vorm. En het is toch veel te warm om de hele tijd buiten te zitten.

Kirby loopt al weer heel wat jaartjes mee en volgens een snelle telling is Kirby: Planet Robobot alweer de dertigste Kirby-game. Kirby is in zijn loopbaan van stof geweest en van klei, en de makers hebben nog tal van variaties bedacht, maar in alle eerlijkheid is er in de al die jaren ook weer niet zo heel veel veranderd.

Kirby? Hoe zat het ook weer?

Het unieke haakje van Kirby is nog altijd deze: door vijanden op te zuigen of op te happen, neemt hij de wapens en/of vaardigheden van die vijanden over. In Kirby: Planet Robobot is dat nog steeds het geval en dat levert het roze blobje oude én nieuwe powers op. Toch is er een grote aanvulling; je beschikt deze keer over een heuse mech-suit. (Artikel gaat hieronder verder)

Robotica is dan ook het thema van de game. Met behulp van je Robobot Armour kun je omgevingen verkennen en vijanden aanpakken, doorgangen creëren, nieuwe gebieden bereiken en geheimen te ontdekken. Voorts kun je vijanden scannen om krachtigere versies van je beroemde kopieervaardigheden te krijgen. Met “Jet” verander je je mech naar de Jet Mode, waarna je in shoot-‘em-up stijl door het level vliegt. Scan “Wheel” en je krijgt de Wheel Mode, waardoor Kirby’s Robobot Armour verandert in een wagen waarmee je kunt racen.

Miniatuurvoorbeeld

Dat robotthema klinkt leuk!

Ja, alleen zijn die powers beperkt inzetbaar. Gelukkig beschikt Kirby nog steeds over de nodige zuigende karaktertrekjes. Nieuw is deze keer bijvoorbeeld de mogelijkheid om met pillen te gooien of met een clipboard van je af te meppen als “Dokter” Kirby. En als je de Kirby-amiibo uit de Super Smash Bros. Collection gebruikt, verandert de held zowaar in 'Smash Bros'-Kirby en beschik je weer over een reeks andere moves.

Favorieten Sword,Fighter en Parasol ontbreken uiteraard ook niet. Hiermee blaas je op koddige en vermakelijke wijze in 7 à 8 uurtjes door de levels. De boss battles zijn best pittig en het eindbaasgevecht is echt behoorlijk uitdagend. En dat was wel eens anders in Kirby-spellen.

Verder nog nieuws onder de knalroze zon?

Er zijn nog aanvullende spelvarianten Team Kirby Clash en Kirby 3D Rumble, naast de verhalende hoofdmodus, dus de speler krijgt zeker waar voor zijn geld. En het loont om de game helemaal overnieuw te spelen, alleen dan met andere, van vijanden 'afgezogen' powers. Bovendien is het best lastig alle collectables te verzamelen en moet je ieder hoekje van de speelwerelden verkennen om alle stickers te verzinnen.

Eindoordeel?

De Kirby-gameplay leent zich uitermate goed voor het mech-thema en de zuigkrachten van de platformheld zijn weer even vertrouwd als vermakelijk. Verwacht alleen niet al te grote vooruitgang in de serie, want ondanks zijn nieuwe gagdets en powers, blijft Kirby toch gewoon vooral zichzelf.

Meer game-reviews in onze rubriek Game van de Week