Tests

Game van de week: LEGO Star Wars The Force Awakens

11 juli 2016 23:16

Plezier voert de boventoon bij de nieuwe LEGO Star Wars-game en daardoor zien we de slordigheden door de vingers.

Alweer een LEGO-Game?

Ja, TT Games poept er gemiddeld drie per jaar uit, maar vooralsnog heeft dat niet zijn weerslag op de kwaliteit. De LEGO-games, of ze nu Super Marvel Heroes bevatten, of happende Jurassic Park-dinosauriërs, weten chaos, puzzelen, actie en slapstick humor perfect te combineren, zij het dat de formule inmiddels wel zeer voorspelbaar wordt. Ook LEGO Star Wars The Force Awakens voelt vertrouwd, maar wist tegelijkertijd menig grijns op mijn gelaat te toveren. Bovendien hebben de makers zowaar de nodige kleine vernieuwingen doorgevoerd.

Zoals?

Om te beginnen is er meer tijd gestoken in de vliegonderdelen. Sowieso is het geen straf om in LEGO-versies van iconische Star Wars-schepen te vliegen, maar het voelt deze keer veel nauwkeuriger en vrijer dan voorheen. Daarnaast worden zogenaamde blaster battles geïntroduceerd; schietgevechten waar wordt ingezoomd op de actie, en waarbij spelers zich verschansen achter hoekjes en omheiningen. Nieuwkomers worden aan de hand genomen, en voor gevorderde spelers is het leuk om hun Gears of War-light vaardigheden te botvieren.

Miniatuurvoorbeeld

Tenslotte zijn de herkenbare LEGO-bouwpuzzels gevarieerder door de introductie van multi-builds. Voorheen kon je – na de omgeving kapot te rammen – een machine of voorwerp maken om verder te komen. Nu kun je kiezen uit twee of drie te maken bouwsels, alleen welke je op dat moment nodig hebt, mag je zelf uitvogelen.

Zo, zo… dat is me wat.

Ja en nee. De veranderingen zijn in het grote plaatje eigenlijk kleine aanvullingen op voor de rest de bekende gameplay, die de magie van Star Wars én LEGO op karakteristieke koddige wijze tot leven brengt. Bovendien huisvest de game extra bonusmissies die achtergrondverhalen vertellen die we nog niet kenden. Het betreft missies die je vrijspeelt als je genoeg gouden LEGO-blokjes hebt verdiend. Dat is niet per se de beste manier om dergelijke content te locken. Deze missies zijn samen met Disney en LucasArts tot stand gekomen.

Miniatuurvoorbeeld

Het mooie is dat de game alle originele stemmen van de beroemde cast huisvest en dat er voor deze extra missies zowaar extra dialogen zijn opgenomen. Zo leren we in deze aanvullende missies bijvoorbeeld over hoe Poe Damerons heldhaftige reddingsmissie van Admiral Ackbar plaatsvond en hoe Han Solo en Chewbacca’s de vraatzuchtige Rathtars gevangen wisten te nemen.

Alleen maar goed nieuws dus?

Bijna. Een terugkerend probleem bij TT Games is de technische afwerking. Die is slordig en kent bugs, en dat is helaas hier ook weer het geval. Filmpjes die niet opstarten, missies die je opnieuw moet spelen, geluid dat soms opeens zacht staat… het zijn allemaal zaken die makkelijk met patches opgelost kunnen worden. Maar het wordt tijd dat TT Games de afwerking net zo serieus gaat nemen als alle grappen die tijdens het spelen de revue passeren.

Eindoordeel?

LEGO-games zijn in de regel leuk, maar LEGO Star Wars-games hebben net even dat extra speciale. Gelukkig voldoet LEGO Star Wars The Force Awakens aan die verwachtingen en biedt dit spel ook net even dat beetje meer.

De game is verkrijgbaar voor PS3, PS4, PS Vista, Xbox One, Xbox 360, PC, 3DS, OS X, iOS en Wii U.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer Games van de Week