Tests

Game van de Week: Ratchet & Clank (PS4)

24 april 2016 17:35

Ratchet & Clank voor de PlayStation 4 is een kleurrijke reboot van een vrolijk platform-duo.

In een notendop

In 2002 verscheen de allereerste Ratchet & Clank voor de PlayStation 2. Er draait nu een film in de bioscoop en die is gebaseerd op die game en daar is deze PS4 weer game op gebaseerd. Een remake van een herinterpretatie dus.

Miniatuurvoorbeeld

Het is dus meer dan 'gewoon' een HD-remake?

HD-remake is sowieso veel te weinig eer voor deze game. Ja, de originele game is als uitgangspunt genomen maar is in sommige gevallen helemaal overnieuw gemaakt. Als een verbouwing van een huis. De draagmuren en de indeling zijn grotendeels hetzelfde gebleven, maar het ziet er allemaal weer helemaal modern en fris uit. Gebieden en personages in basis hetzelfde, maar ze zijn letterlijk opnieuw gemaakt. Sowieso oogt de game natuurlijk al helemaal niet meer als de game uit 2002 en voelt ‘ie technisch helemaal van nu. Er zijn behoorlijk wat open, grote settings vol actie, voertuigen, personages en explosies, en de game tovert de kleurrijke wereld prachtig tot leven. Als je deze game van een afstandje bekijkt, zou het niet raar zijn als je je vergist en denkt dat er een Pixar-film op staat.

Miniatuurvoorbeeld

Hoe zit het met de gameplay?

Die is bekend maar ook prima te doen voor nieuwkomers. Ratchet & Clank combineert rennen en springen enerzijds met baldadige actie waarbij je komische wapenarsenaal langzaam maar zeker sterker en steeds gekker wordt. Door het verzamelen van boutjes en moertjes, kun je je wapens upgraden en na ieder bezoekje aan een planeet, zijn je gadgets uitgebreid. Naast de voor oude rotten bekende wapens, zijn er ook nieuwe speeltjes zoals onder meer de Pixelizer: een soort schietijzer dat vijanden in pixels verandert, dat vergezeld gaat met 8-bit bliepjes. Heerlijk.

Miniatuurvoorbeeld

Hoe is het verhaal?

Dunnetjes maar vermakelijk. Het begint sterk omdat de arrogante, vol van zichzelf zijnde klunzige held Captain Qwark het verhaal vertelt vanuit zijn visie en die is behoorlijk afwijkend van de waarheid. Gaandeweg, verdwijnt Qwark een beetje naar de achtergrond wat een tikje jammer is, maar het voortdurend aanhoudende enthousiasme van Ratchet zal je hart doen verwarmen. Zeker in combinatie met de wat afstandelijke, cynische commenaar van robotje Clank.

Miniatuurvoorbeeld

Eindoordeel?

Ratchet & Clank is een prima reboot en leuker dan de gelijknamige film die nu in de bioscopen draait. Dat komt vooral doordat de film zich meer richt op een jongere doelgroep en de game leuk is voor jong en oud. Ook het feit dat de film enkel in het Nederlands te zien is, en je als bioscoopganger ouder dan 12 onder meer Paul Giamatti als Drek, John Goodman als Grimroth en Silvester Stalone als de kwaadaardige robot Victor moet missen, is echt jammer. De game daarentegen doet veel goed. Het laat nieuwkomers kennismaken met een vermakelijk duo en dito gameplay tot leven getoverd met prachtige graphics, en voor bekenden met de franchise is het een welkome, herkenbare comeback met gameplay die nog weinig aan kracht heeft ingeboet.