Tests

Game van de Week: Adam's Venture: Origins

10 april 2016 19:38

Een nieuwe start voor de Nederlandse puzzel-adventure-reeks die de speler niet met geweld maar met avontuur en verkennen weet te verleiden.

In een notendop

Adam’s Venture Origins is een remake van Adam’s Venture Chronicles, wat op zijn beurt weer een bundeling was van de drie puzzel-kronieken van de Nederlandse ontwikkelaar Vertigo Games. Origins bevat dus Episode 1: The Search for the Lost Garden, Episode 2: Solomon’s Secret en Episode 3: Revelations, en ze zijn uiteraard een stukje mooier gemaakt voor de huidige generatie spelcomputers en pc. Al reizend en puzzelend probeert Adam Venture onder ander het mysterie van de Garden of Eden te ontrafelen en tegelijkertijd de kwaadaardige Clairvoix Corporatie te dwarsbomen.

Miniatuurvoorbeeld

Ah? Een soort Uncharted van Nederlandse bodem dus?

Nou dat is wel te veel eer. Sowieso combineert Uncharted altijd cover-based shootouts met klimmen en klauteren en puzzelen. Adam’s Venture: Origins is een echte puzzel-game met adventure-invloeden, maar de ietwat eendimensionale hoofdpersoon is verre van een ijzervreter. Adam loopt, springt en heeft een enterhaak. Oh ja, en hij heeft een fakkel.

De nadruk ligt dan ook hoofdzakelijk bij verkennen, puzzelen en een beetje platformen. Deze game met Uncharted vergelijken is ook niet eerlijk want we hebben hier te maken met een kleine Nederlandse studio die haar best heeft gedaan een best wel sfeervol avonturenspel te maken. Bovendien zijn de handvol puzzels in Uncharted bijna beledigend makkelijk.

Miniatuurvoorbeeld

En dat is in Origins niet zo?

Nee. De puzzels zijn wisselend van niveau maar altijd leuk bedacht. Er zijn makkelijke, uitdagende en hersenpijnigende puzzels en die afwisseling is op zijn minst verfrissend. De puzzels vormen dan ook het hart en ziel van deze game en daar slagen de makers het beste in. Waar Vertigo door het ijs zakt is het verhaal en de personages. Adam en zijn vrouwelijke sidekick worden zo stereotype neergezet dat het bij vlagen ongemakkelijk grappig wordt. En dat kan toch niet de bedoeling zijn. Sowieso is de humor in de game tergend. Tel daarbij de houterige animaties bij op, en je snapt dat deze game het niet van haar helden moet hebben.

Eindoordeel?

Adam’s Venture: Origins is een degelijke puzzelgame met een avontuurlijke swing die bovendien voor het hele gezin geschikt is. De veel grotere (Rise of the) Tomb Raider en Uncharted kennen behoorlijk veel geweld, terwijl Adam’s Venture erin slaagt om de speler zonder geweld bij de les te houden. Bovendien kunnen we Origins zien als een nieuwe start voor de franchise aangezien Nederlandse uitgever SOEDESCO de titel precies een jaar geleden voor 600.000 euro (!) heeft overgenomen van Vertigo Games; die wel gewoon bij de game als ontwikkelaar aan het roer blijft staan. Dat betekent dat we nog meer van Adam gaan horen en zien.

Laten we hopen dat er dan meer tijd en moeite gestoken wordt in het uitdiepen van de personages en verhalen, want daar valt nog flink winst te behalen. Op het vlak van het bedenken van vernuftige puzzels heeft Vertigo zich dubbel en dwars bewezen. 

Miniatuurvoorbeeld

Meer Games van de Week