Tests

Game van de Week: Ori and the Blind Forest - The Definitive Edition

28 maart 2016 14:01

Het uitdagende, betoverende sprookje is nog completer geworden. Nu verschenen voor Xbox One en binnenkort voor pc's.

In een notendop

Een van de beste Xbox One-games van 2015 is er nu als Definitive Edition. De schilderachtige platform-game is aangevuld met nieuwe content. Goed nieuws: gamers die het origineel al bezitten, kunnen voor 5 euro hun bestaande game upgraden. Nieuwkomers betalen nog steeds 20 euro voor dit digital-only spel. Een schijntje voor een van de meest uitdagende en mooiste Xbox One-games van dit moment.

Miniatuurvoorbeeld

Hoe zit het ook al weer met Ori?

Het ooit zo prachtige woud Nibel is stervende en het is aan Ori - een lichtgevend, vosachtig wezentje - om de corruptie in het bos te bestrijden. Gelukkig krijgt hij hulp van de Forest Spirit Sein die witte bliksemschichten op boosaardige wezens en fauna af kan schieten. De game combineert elementen van Rayman, Limbo, Child of Light, Zelda en Super Meat Boy en is behoorlijk uitdagend. Tientallen tot honderden keren afgaan om eindelijk een bepaalde springpuzzel of traject wel veilig af te ronden, is eerder regel dan uitzondering.

Miniatuurvoorbeeld

Wat maakte Ori and the Blind Forest nu zo bijzonder?

Je moet wel stekeblind en stokdoof zijn om niet te vallen voor de vormgeving en muziek van Ori and the Blind Forest. De hele game is handgetekend maar zit vol met duizelingwekkende details. Licht speelt hierin een allesbepalende rol. Je speelt een soort wit konijn-vos wezentje annex woudgeest die voortdurend licht geeft. Overal waar je bent, hangt er een gloed om je heen. Dat komt ook door Sein; een bevriende Spirit die je door het vervaarlijke woud heen gidst en dienstdoet als zwevende bodyguard. Het kleurenpalet, de lichtwerking, de levels en sub-werelden… je blijft je verbazen en verwonderen. Je bent echt in een ander universum.

De muziek is minstens zo mooi. Esoterisch, feeëriek, orkestraal, bij vlagen Halo-achtig én met duidelijk Japanse invloeden. Van bombastisch tot heel klein, van een complete snarensectie en bulderende pauken afwisselen tot heel subtiel, liefelijk pianospel. Steeds raakt de soundtrack de juiste snaar.

Onder de beeldschone graphics en muziek gaat een platformer schuil die zich kan meten met genreklassiekers als Super Metroid en Castlevania: Symphony of the Night. Net als in die games stuit je op pittige tegenstanders en uitermate lastige puzzels. Soms een beetje overdreven lastig zelfs.

Miniatuurvoorbeeld

Wat is er nieuw aan deze versie?

Een van de dingen die is aangepast in deze Definitive Edition is de moeilijkheidsgraad. Er zijn namelijk extra moeilijkheidsgraden bijgekomen. Naast Normal (die al heel lastig was), is er nu een Easy- en een Hard-instelling. Voor de echte bikkels is er zelfs de One-Life mode waarbij je maar een enkel leven hebt om de hele game door te worstelen. Ondenkbaar dat iemand dat op korte termijn gaat lukken, maar het eerste filmpje zal ooit wel een keer op YouTube verschijnen.

Daarnaast is er nu ook fast travel mogelijk via de Spirit Wells. Een welkome aanvulling want de game kent een behoorlijk grote map. Nu hoef je niet eindeloos te backtracken en kun je een tikje makkelijker ieder hoekje van de kaart verkennen. 

Helemaal leuk zijn daadwerkelijk extra gamecontent-toevoegingen. Zo zijn er twee nieuwe gebieden, te weten Black Root Burrows en Lost Grove. Hierdoor wordt de game weer ruim een uurtje langer én leer je meer over het wezen dat je in het begin van de game adopteerde. Tenslotte vergaart Ori naast zijn reeks bestaande moves en vaardigheden in de definitieve versie twee nieuwe moves: Dash en Light Burst. Die laatste geeft je een soort granaten, terwijl je met Dash je heel snel kan voortbewegen. Ook deze moves kun je weer upgraden.

Eindoordeel?

Je hebt nu echt geen reden meer om Ori and the Blind Forest links te laten liggen als je een Xbox One bezit. Het is een lastige, maar meeslepende platform-game met een unieke vormgeving en een overrompelende soundtrack. Ori and the Blind Forest is nog steeds enkel beschikbaar als download-titel maar heeft de productiewaarden en de impact van een Triple A-game. De pc-versie van The Definitive Edition verschijnt volgens de makers zeer binnenkort.

Meer Games van de Week