Tests

Game van de Week: Unravel

21 februari 2016 00:15

Hartverwarmende platformer rond alledaagse dingen. Ronduit prachtig. (Voor: PC, PS4, Xbox One.)

In een notendop

We blijven nog even bij de kleine(re) indie-games alvorens de Grote Games zich weer aandienen (Street Fighter V, Far Cry Primal, The Division, Hitman, UFC3). Deze keer hebben we een zeer bijzondere platform-puzzel game te pakken van Zweedse makelij. Saillant detail: ontwikkelaar Coldwood Interactive heeft een vrij matig cv met titels waarvan je je afvraagt wie ze in hemelsnaam gespeeld hebben (Move Fitness, The Fight: Lights Out, Ski-Doo Challenge etc.), maar met Unravel hebben ze eindelijk een mooie hit te pakken.

Miniatuurvoorbeeld

Het roer ging om?

Blijkbaar. Na een reeks middelmatige sportgames, is Unravel een prachtig, download-only spel waarbij je Yarny bestuurt; een rood bolletje wol dat op magische wijze tot leven komt. Als Yarny ga je op avontuur in en rond het huis van een oude vrouw op zoek naar haar vervlogen herinneringen over haar gezin. Op die manier probeer je je haar vergeelde fotoboek en – lijstjes weer te vullen met afbeeldingen van haar dierbaren.

Miniatuurvoorbeeld

Wat doe je precies?

De basis van de game is heel simpel: het is een 2D-platformspel waarbij je van links naar rechts rent, klimt, klautert en slingert. Echter, doordat je een bolletje wol bent maak je gebruik van je eigen ‘lichaam’: een langzaam afwikkelende rode draad. Die draad gebruik je om lianen te maken om van A naar B te slingeren, maar ook om trampoline-touwtjes te fabriceren om jezelf de lucht in te katapulteren.

Daarnaast kun je je draad aan voorwerpen, schakelaars, machinerie, losse planken en andere objecten knopen, om ze te gebruiken om puzzels op te lossen en verder te komen. Denk aan het opentrekken van een sluis waarna een riviertje zich vult met water of het aanslingeren van een buitenboordmotor. Doordat je jezelf maar beperkt kunt ontrafelen, dien je van tijd tot tijd nieuwe stukjes rode wol te vinden om jezelf weer aan te vullen.

Blijft dat lang leuk?

De gameplay is redelijk simpel maar altijd leuk. Het ritme en de muziek van het spel zijn aangenaam ondersteunend. Belangrijk: de afwisseling van de Scandinavische buitenlocaties is zo mooi gedaan, dat je door wilt blijven spelen. Omdat je zelf zo klein bent zijn alledaagse dingen levensgroot. Een tafel, prullenbak, stoof of steen zijn enorm gevaartes voor het rode aaibare personage om te beklimmen. Een leeg frisdrankblikje, een drijvende boei, een dennenappel of kinderschommel vormen opeens handige voorwerpen om verder te komen.

Sowieso is Unravel heel mooi vormgegeven. De overdadige zonnestralen leggen een gouden gloed op de omgevingen. In de achtergrond spot je zo nu en dan een opvliegende vogel, een fladderende vlinder of een snuffelende egel. Ronduit prachtig.

Eindoordeel?

Unravel is een te koesteren kleinood; een simpel spel dat verhaalt over de kleine dingen in het leven, een game die emotioneert zonder expliciet te zijn. Voor nog geen 20 euro haal je 6 a 8 uurtjes hartverwarmende gameplay in huis.

Lees meer Games van de week