Tests

Eerste indruk: TomTom gaat 'freemium' met nieuwe iOS-app

11 februari 2016 17:17

TomToms nieuwe app voor iOS is gratis. Je betaalt pas als je meer dan 75 km per maand wilt navigeren. Wij testten 'm als een van de eersten.

De TomTom Go 5100 is mijn favoriete gadget. Hij belooft niets wat hij niet kan en wat op de doos staat maakt hij allemaal waar. Lees de eerste, tweede en derde indruk van zijn grote broer de TomTom 6000 voor een uitgebreide verklaring van mijn idolatie. Belangrijkste redenen. 1. Hij wordt met elke software-update weer een beetje beter. 2. De file-informatie is praktisch tot op de meter nauwkeurig, waardoor je weet dat je altijd de snelste route rijdt. 3. De spraakherkenning verstaat me. Waardoor ik zelden als een randdebiel zit te schreeuwen tegen een apparaat in de auto. Goed voor mijn bloeddruk én mijn imago. 

Nu kost een TomTom Go 5100 een niet knullige 300 euro. Daarvoor heb je overal ter wereld een dataverbinding voor je file informatie. Zonder kosten achteraf. De nieuwe TomTom Go Mobile-app voor iOS, die vandaag in de App Store verscheen, biedt exact dezelfde features als dat wonderkastje, maar dan op je telefoon. Voor gratis! Nou ja, bijna: de eerste 75 kilometer in de maand kun je helemaal voor niets gebruik maken van de app. Met die briljant exacte file-informatie. Wil je meer kilometers rijden, dan kost je dat alsnog centjes. Voor 20 euro per jaar of 50 euro per 3 jaar heb je in je broekzak de beste file-informatie die je krijgen kunt. Dat is geen geld natuurlijk. De Android-app van TomTom verscheen overigens al in maart 2015 en is inmiddels ruim 4 miljoen keer gedownload.

Knoppen op logische plekken

De app werkt net zo intuïtief als het vaste kastje. Knoppen zitten op logische plekken. Er is geen overkill aan features (vroeger kon je alles instellen van de kleur van de stoep tot hoe groot je de snelheid in beeld wilde), maar ook niets dat je mist. Ik kreeg bij het downloaden van kaarten af en toe een melding dat er geen dataverbinding was en moest dan opnieuw beginnen, maar dat kan goed te maken hebben met mijn pre-release versie. De app is zowel in landscape- als in portraitmodus te gebruiken. 

Miniatuurvoorbeeld

Voor- en nadelen

Kan TomTom dan wel ophouden met het verkopen van losse navigatiekastjes? Nee, want er zijn vóór- en nadelen aan navigeren met je telefoon. Met de TomTom Go 5100 en 6100 koop je al je datakosten in binnen- en buitenland voor de levensduur van het apparaat af. Rijd je regelmatig over de grens, dan is dat een groot deel van de aankoopsom waard. Met navigatie via deze app heb je in binnenland dataverbruik en in het buitenland roamingkosten.

Potentieel nog prijziger is de schijfruimte die je nodig hebt voor de app. De Benelux valt nog wel mee met een halve GB, maar heel Europa kost je bijna 7 gigabyte. Dat raak je niet kwijt op een iPhone 6S met 16GB, dus moet je naar de 64GB-versie. Kost je 110 euro extra. Ook is het scherm van een iPhone kleiner dan dat van de 5100 en zeker dan dat van de 6100. Gebruik je andere apps tijdens het autorijden (om je muziek af te spelen bijvoorbeeld) dan kan het ook praktischer zijn je navigatie op een apart apparaat te hebben. 

Het voordeel van de app ten opzichte van het kastje is natuurlijk dat je hem altijd bij de hand hebt, ook als je in het buitenland in een huurauto stapt, of op de fiets de weg naar huis niet kunt vinden. Bovendien is de lage instapprijs voor mensen die niet dagelijks navigatie nodig hebben, een absoluut pluspunt. Voor elk wat wils dus. 

De TomTom Go Mobile-app is te downloaden voor iOS en Android

N.B. Heb je een flink bedrag neergeteld voor de vorige app van TomTom? Geen nood. Je krijgt binnenkort vanuit je huidige app een gratis upgrade. Gooi de oude app dus (nog) niet weg! 

Lees ook Rutgers auto-duurtests