De 11 grote games van 2016

De 11 grote games van 2016

02-01-2016 13:49 Laatste update: 27-04-2018 10:12

We zetten elf 'blockbuster games' die in 2016 worden verwacht op een rij.

Lees ook: De 10 beste games van 2015

Misschien ben je nog wel helemaal niet klaar met je backlog aan games. Niet zo vreemd want Fallout 4, The Witcher III en MGS V huisvesten alleen al honderden uren aan gameplay. Maar tegelijkertijd is het natuurlijk heerlijk om verlekkerend uit te kijken naar de grote games van 2016. Ik heb er 11 voor je verzameld, al zullen er ongetwijfeld een paar van onderstaande 11 Triple A-games doorgeschoven gaan worden naar 2017. Zo gaan die dingen. Desalniettemin, voorpret blijft leuk...

The Division (pc, PS4, Xbox One)

Met The Division wil Ubisoft het MMO-genre interessant maken voor een grote groep gamers. Hier is dat in de vorm van een third-person shooter MMO RPG die zich afspeelt in een New York dat door een vreselijk virus verscheurd is. Het merendeel van de populatie is gestorven of verschrikkelijk ziek, en jij moet ervoor zorgen dat de beroemde stad niet helemaal naar de vernieling gaat. Als speciale agent is jouw taak om alleen of met andere (ingelogde) spelers beetje bij beetje de stad veiliger te maken, maar er zijn ook andere vijandige agenten en - spelers met hun eigen agenda. Het spel is a meerdere malen uitgesteld dus de 8 maart release wordt door sommigen met argusogen bekeken. 

Release: 8 maart 2016

 

Hitman (pc, PS4, Xbox One)

Hitman wordt een heuse reboot. De Deens ontwikkelaar IO grijpt terug naar de meer open levels van Blood Money en het reizen-rond-de-wereld gevoel van Silent Assassin. Dat betekent James Bond-eske, high society locaties, gevuld met personages én vol met mogelijkheden om dingen op te blazen, ongelukken te veroorzaken en moorden te beramen. De game laat je als speler zo vrij als een vogeltje om aan de slag te gaan. En aangezien jij de beste Hitman ter wereld bent, biedt dat een dodelijke speeltuin met bijna ontelbare mogelijkheden om te doen waar je zo goed in bent. Opvallend (en risicovol?) is het gegeven dat de game opgesplitst wordt in een paar grote downloadable delen om daarna als geheel op disc verkocht te worden. Daarnaast zijn er voortdurend online challenges die zich in sommige gevallen maar een keer aanbieden maar die jouw beruchtheid als koele killer online wel een enorme boost kunnen geven. Hitman wordt dus, net als Destiny of The Division, een 'ongoing thing' dat je maanden kunt blijven doorspelen. 

Release: 11 maart 2016

 

Quantum Break (Xbox One)

Quantum Break is meer dan alleen maar een third-person action-game. Natuurlijk, de shoot-outs vormen een belangrijk onderdeel van het spel, maar er zijn ook tijd-manipulerende puzzels. Zo dien je tijdens platformachtige puzzels óók je tijd-krachten te gebruiken. Door bijvoorbeeld razendsnel onder een instortend gebouw door te rennen dat, door haperingen in de tijd, de hele tijd instort en weer in terug in elkaar gezet wordt. Of door tijdelijk een hapering te bevriezen zodat je niet onder een lading exploderende auto’s beland. Daarnaast is Quantum Break meer dan alleen een game. Het is ook een live-action serie die je door de ogen van schurk Paul Serene en diens bedrijf Monarch meemaakt. Na een hoofdstuk van de game, krijg je een hoofdstuk van de serie met echte acteurs waarna weer een hoofdstuk van de game zich aandient en ga zo maar door. Echter, de episodes van de serie zijn interactief. Jij moet dus keuzes maken in de serie (waarschijnlijk een kwestie van op X of Y drukken) maar die keuzes hebben wel degelijk invloed op het verloop van a) de serie zelf en b) de gameplay. Remedy schiet alternatieve content voor de serie zodat de speler/kijker straks wat te kiezen heeft. Een kruisbestuiving dus. 

Release: 5 april 2016

 

Uncharted 4: A Thieves End (PS4) 

De term actiefilm wordt te pas en te onpas op games geplakt, maar wie zit er nog te wachten op een Indiana Jones 5 film als je straks Uncharted 4 kunt spelen? Of het nu om woeste achtervolgingen gaat, humorvolle en hartverwarmende dialogen, shoot-outs of puzzelen… de game ziet er onwaarschijnlijk mooi uit. Gelukkig vindt Uncharted 4 tussen alle over-de-top actie en dito spektakel ook nog tijd voor het verhaal. En dat mag ook wel want de makers hebben luid en duidelijk gesteld dat dit het laatste avontuur is van Drake. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er nooit meer een nieuwe Uncharted-game zal verschijnen, maar de avonturen van Drake eindigen met A Thief’s End. Ik word er bijna emotioneel van. 

Release: 26 april 2016

 

Homefront: The Revolution (Xbox One, Xbox 360) 

Het eerste Homefront had een sterk uitgangspunt – Amerika wordt bezet door Korea – maar was veel te kort. In Homefront: The Revolution zetten de makers een paar tandjes bij en komen met een open-wereld game. Het decor is Philadelphia dat volledig bezet is. Als lid van het verzet knok je met guerrilla-tactieken terug. De game doet qua structuur aan Far Cry 3 & 4 denken al kom je guns blazing geen meter verder. Je zult dus slim te werk moeten gaan. Een shooter met brains dus.

Release: 2e kwartaal 2016

 

DOOM (pc, PS4, Xbox One) 

De terugkeer van DOOM is de terugkeer naar de begindagen van de first-person shooter. Een keihard, rechttoe- rechtaan knalfestijn waarbij de actie, de demonische vijanden en je wapenarsenaal genoeg zijn om je uren aan de beeldbuis te kluisteren. DOOM stapt dus af van het survival-horror sfeertje uit deel 3 en grijpt terug naar Doom 1 & 2 met de grafische paardenkrachten van nu. Daarbij is er een kruiwagentje Mortal Kombat en een olietanker bloed aan de game toegevoegd want DOOM was nog nooit zo gewelddadig en ranzig. Niet alleen kun je bloederig ledematen van rompen scheiden, je mag nu ook finishing moves uithalen en monsters met hun eigen ledematen tot bloedpulp rammen. Maar ook: pulserende organen uit magen rukken, koppen van rompen trekken en om je heen zwaaien met je kettingzaag. Ook de razendsnelle, competitieve old skool multiplayer is terug van weggeweest en is in potentie oneindig speelbaar dankzij de SnapMap Editor waarmee zelfs je op leeftijd zijnde buurvrouw nieuwe maps voor DOOM in elkaar weet te knutselen. 

Release: 2e kwartaal 2016 (naar verwachting) 

 

Overwatch (pc, PS4, Xbox One)

Overwatch is zonder twijfel de meest ‘gestileerde’ en meest cartooneske game die Blizzard ooit gemaakt heeft. De kleuren spatten van het scherm, alle Heroes van dze MOBA –shooter ogen fantastisch maar tegelijkertijd is het stijltje volledig over de top en gaat het alle kanten op. Alsof high fantasy, dark fantasy, sciencefiction, comics en manga in een blender zijn gegooid, een dikke scheut Pixar erbij is gegooid en toen op de mix-knop is geramd. De maps die we al hebben kunnen spelen ogen old skool en compact, met diverse alternatieve routes middels richeltjes en gangentjes. De maps zijn net zo over de top als de personages en voeren veelal terug naar de origine van de Heroes zelf. Zo passeerden een Egyptische en Londense setting onder meer de revue, beide met een totaal verschillende sfeer. 

Release: 2e kwartaal 2016 

 

Deus Ex: Mankind Divided (pc, PS4, Xbox One)

De opvolger van Deus Ex: Human Revolution wordt een intelligente action-RPG die zijn biomechanische oren vol overgave te luister legt bij cyperpunk en deze verdiept met thema’s over racisme en apartheid. Het wordt bovendien een behoorlijke grimmige game want waar de augmentations nog cool waren in de vorige game, worden de dragers en gebruikers ervan nu als freaks gezien. Adam Jensen staat tussen de partijen in en mag weer een groot, duister complot te zien ontrafelen. Het schieten en de actie is verbeterd, stealth en hacken zijn gebleven, evenals meerdere routes binnen levels en oplossingen voor obstakels. 

Release: 23 augustus

 

Horizon: Zero Dawn (PS4)

Mathijs de Jonge; Game-Director van Horizon: Zero Dawn: ‘We wilden een post-post-apocalyptische game maken. Geen grauwe, bruine wereld waar alles kapot was zoals je die al zo vaak hebt gezien in games. Horizon speelt zich duizenden jaren na 'de ramp' af. De natuur heeft steden overwoekerd, de mens werd teruggeworpen op de meest simpele overlevingstechnieken. Er was niks meer dus greep men terug naar stokken en stenen’. Horizon is de nieuwe game van Killzone makers Guerrilla Games uit Amsterdam. Een open-wereld RPG waarbij je in de huid kruipt van Aloy; een vrouwelijke machine-hunter die in een soort-van-oertijd vecht tegen mysterieuze robotdieren. De machines en de mensen leven samen en de mens heeft de machines nodig voor resources die ze bij zich dragen. En wat zien de robots er waanzinnig goed uit. De animaties, de manier waarop ze zijn opgebouwd, hun gedrag - als je goed kijkt zie je al snel op welke echte dieren ze gebaseerd zijn. Hopelijk halt Guerrilla de 2016 deadline want dit is een van de spannendste nieuwe ip’s in jaren.

Release: eind 2016 (naar verwachting) 

 

Mass Effect: Andromeda (pc, PS4, Xbox One)

Afgezien van de usual suspects – FIFA 17, Battlefield 5 – heeft EA nog weinig grote Triple A -klappers op stapel staan voor 2016. Mass Effect: Andromea, de vierde in de RPG-reeks, maar een heel nieuw begin voor de serie, moet die rol gaan vervullen volgend jaar. Het wordt tijd dat de makers wat meer info verschaffen over de game want tot nu hebben de fans het moeten doen met een CGI trailer en een filmpje met beoogde engine beelden. Het is zonder twijfel een van de games waar het meest naar wordt uitgekeken in 2016.

Release: 4e kwartaal 2016 (naar verwachting) 

 

The Legend of Zelda (Wii U/ NX) 

Oorspronkelijk zou de nieuwe Zelda in 2015 verschijnen en moest het dé must-have titel voor de Wii U worden om daarmee het kwakkelende spelplatform weer een boost te geven. Nu is het spel doorgeschoven naar 2016 en wordt er in de wandelgangen gefluisterd dat de game gelijktijdig met de nieuwe NX spelcomputer én de Wii U uitkomt. Beloofd wordt in ieder geval een volledig open wereld waar Link vrij kan gaan en kan staan, aangevuld met de bekende kerker gameplay en een vernieuwd combatsysteem. De handgetekende, kleurrijke graphics ogen in ieder geval om te zoenen.

Release: 2e helft 2016      

Indie-games?

Heb je nou niets zo veel met Brullende Big Blockbuster-games? Niet getreurd. Later deze week volgen de 10 (of 11) kleinere schuine streep indie-games van 2016 om in de gaten te houden. Stay tuned!