Eerste indruk: F-Secure Freedome VPN

Eerste indruk: F-Secure Freedome VPN

26-12-2015 20:44 Laatste update: 27-04-2018 18:57

Bram Steijns

Hoe bescherm je je gegevens tegen kwaadwillenden? Een VPN is een goede manier. Wij testten Freedome VPN van F-Secure.

Het is inmiddels alom bekend dat openbare wifi-netwerken niet altijd even veilig zijn. Hackers kunnen zelf zo’n netwerk creëren en vervolgens binnenkomen in jouw apparaat. In Bright TV gaf hacker Barry al een demonstratie hiervan:

Een goede manier om je gegevens te beschermen, is het gebruik van een VPN. Een VPN (virtueel particulier netwerk) versleutelt alle data tussen je computer, tablet of smartphone en de server. Op die manier scherm je jouw verbinding af van de mensen die ook van het netwerk gebruik maken, waaronder hackers in sommige gevallen. Lees ook de Uitlegparty over VPN-diensten.

Simpele interface

Freedome is de VPN-toepassing van het Finse beveiligingsbedrijf F-Secure. Via de website kun je de applicatie gratis voor Mac en pc downloaden, de smartphone-app is te vinden in de App Store en Google Play Store. 

Het aanmelden gaat makkelijk. Als je de applicatie gedownload hebt, kun je hem 14 dagen lang gratis uitproberen. Daarna kun je kiezen voor een jaarabonnement voor drie apparaten voor 49,99 euro, voor iets meer geld kun je ook 5 of 7 apparaten voorzien van Freedome. 

De interface op zowel zowel de computer- als de smartphone-applicatie is heel simpel, eigenlijk kun je het niet makkelijker maken. Midden op het scherm zit één knop, om je VPN aan of uit te zetten hoef je alleen maar op de knop te duwen en alles wordt beschermd. Rondom die knop kun je zien hoeveel MB's aan dataverkeer wordt beschermd voor de buitenwereld, hoeveel 'tracking attempts' (pogingen om je gegevens te verwerken, meestal door adverteerders) er worden tegengehouden en hoeveel 'gevaarlijke' websites worden geblokkeerd. 

Na een uurtje internetten op het openbare wifi-netwerk van A-Lab werd er op mijn laptop al 480 mb aan dataverkeer beschermd en waren er 179 'tracking attempts' geblokkeerd. Vooraf vraagt Freedome welke locatie je wilt gebruiken. Dit kan Amsterdam zijn, maar ook een plek in de VS of Australië. 

Tracker Map en anoniem Googlen

Een handige feature van Freedome is de zogenaamde 'Tracker Mapper'. Op deze kaart kun je precies zien welke websites een poging hebben gedaan om je surfgedrag te volgen. Toen ik de website van Zara opende om te zoeken naar een nieuwe winterjas, verscheen er direct een icoontje van Zara op de kaart. Als ik op het icoontje klik, kan ik meteen zien welke tools Zara gebruikt om mijn surfgedrag te volgen. Zo gebruikt Zara Google Analystics en een tool van internetmarketingbureau Optimizely. Zara probeert zo bij te houden welke jassen ik aan klik, om me later passende advertenties te tonen als ik bijvoorbeeld op Facebook ben.

Je kunt zelf op elk gewenst moment de Tracker Mapper aan- of uitzetten. Zodra je hem aanzet, houdt hij 24 uur lang bij welke websites je surfgedrag proberen te volgen. Deze functie zit wel alleen op de desktopversie en niet in de smartphone-app.

Een andere leuke optie is Secure Search. Als je daarop klikt, word je doorverwezen naar de webpagina van de zoekmachine van F-Secure. Met de zoekmachine kun je gewoon via Google zoeken op het internet, maar dan anoniem. Zoekresultaten zijn dus niet meer afhankelijk van je locatie of browsegeschiedenis. 

De applicatie van Freedome werkt zowel op smartphone als laptop heel intuïtief, wat zorgt voor simpel en snel gebruik. Met één druk op de knop ben je helemaal afgeschermd voor de boze buitenwereld. Ook deze functie is alleen beschikbaar op de desktop-app. Een minpunt van F-Secure Freedome VPN is dat je geen torrents mag downloaden. 

Vertrouwen

Hoe weet je nu of je gegevens ook veilig zijn bij VPN-diensten? "Dat is vooral een kwestie van vertrouwen", zegt Janne Pirttilahti, Director Next Generation Security, die onlangs voor interviews in Amsterdam was. "We leven in een samenleving van vertrouwen. Toen je vanmorgen opstond heb je misschien al het openbaar vervoer vertrouwd of je bank. Zo werkt het ook met VPN-diensten."

Mocht je toch twijfelen bij het kiezen van een VPN, is het goed om uit te zoeken of de diensten 'loggen’. Loggen is het bewaren van je browsegegevens. Daarmee zijn ze dus niet helemaal beschermd. Als iemand jouw gegevens opvraagt, bijvoorbeeld een overheidsinstantie, kan de VPN-dienst die zo overdragen. Als de VPN-dienst je gegevens niet logt, wordt er niets bewaard en ben je dus helemaal afgeschermd. 

Lees ook onze 'Uitlegparty' over VPN-diensten