Tests

Game van de Week: Uncharted: The Nathan Drake Collection

24 oktober 2015 22:57

<p><strong>De drie Uncharted-games op één schijfje. "Een tijdloze Indiana Jones-vibe", vindt Jan Meijroos.</strong></p>&#13;

Wat: Uncharted: The Nathan Drake Collection
Voor: PlayStation 4

In een notendop: De drie legendarische PlayStation 3 actie-avonturen uit de Uncharted-reeks nu 'opgespiced' en aangepast voor de PlayStation 4. Samen, gedrieën op 1 Blue-ray schijfje verzameld. Uncharted: Drake’s Fortune, Uncharted 2: Among Thieves en Uncharted 3: Drake’ Deception.

Zucht, weer een HD Collectie?

Ja. Inderdaad. Daar grossiert het van tegenwoordig maar dit is misschien wel een van de beste die kunt krijgen. Er is technisch behoorlijk werk verzet. De games zijn nu constant op een 60fps in 1080p te spelen. Water, schaduwen, licht, de texturen op muren en pilaren van oude gebouwen, ruïnes en tempels… het ziet er allemaal veel scherper en gedetailleerder uit. Daarnaast is de handling van het schieten van Uncharted 1 aangepast zodat deze net zo lekker voelt als in UC2 en UC3.

Maar waarom zou ik dit willen spelen?

De Uncharted-games hebben altijd al die tijdloze 'Indiana Jones vibe' gehad. Daarnaast is de cast ijzersterk. Partner-in-crime Sully, love-interest Elena na natuurlijk schattenjager-charmeur-held Drake zelf… je sluit ze al snel in je hart. Daarnaast is het verfrissend dat in een tijd waarin spelontwikkelaar zich massaal op multiplayer games storten, ontwikkelaar Naughty Dog nog zo veel werk en moeite steekt in een meeslepend verhaal waarin humor, platforming (klimmen en klauteren) en schietactie worden verbonden met filmische scènes die knipogen naar klassiekers van het witte doek.

Ok. Drie prima games dus. Maar valt er nog íets nieuws te halen?

Ja, maar kleine verwaarloosbare zaken. Zo is de nieuwe Brutal Difficulty bijgevoegd. Je moet overigens wel eerst de game uitspelen op Crushing Difficulty en die moeilijkheidsgraad was al niet mals. Daarnaast, als je je een echte ijdeltuit bent, kun je je skills laten zien in Speed Run. Dan verschijnt er een timer in beeld en kun je zien hoe snel je je een weg baant. Voor de rest zijn er aanvullende Trophies, is er nog een extra makkelijke moeilijkheidsgraad en dat was hem wel zo’n beetje. Oh ja, je krijgt automatisch toegang tot de Uncharted 4 multiplayer bèta later dit jaar, als je deze game aanschaft.

Eindoordeel?

Een fantastische compilatie van drie genre-bepalende games die met name voor nieuwkomers die de drie Uncharted’s games gemist hebben een perfecte introductie op een weergaloze franchise vormt.