Tests

Vakantietest: Volkswagen California-camper (video)

30 oktober 2014 11:11

<p><strong>In deze donker wordende dagen is er niets leuker dan een vakantie plannen. Wij testten of de Volkswagen California Camper een optie is.</strong></p><p></p>

Vlieg je naar verre oorden, ga je trekken met een tent, geef je je trots op en rijd je met een caravan de Autobahn op? Vakantie levert nog voordat het begonnen is, de nodige stress op. Hoe maximaliseren we efficiënt de hoeveelheid rust en inspiratie die we krijgen binnen een beperkte tijd met een minimale hoeveelheid irritatie bij alle deelnemers? Wachten op een vliegveld is niet leuk, in een tent zitten als het regent is slechts heel kort grappig. In welke (gezins-)situatie je ook zit, vakantie is een ingewikkelde puzzel.

50 jaar VW-campers
Afgelopen herfstvakantie kregen wij de kans om Volkswagen's jubilerende camper uit te proberen. Het is inmiddels 50 jaar geleden dat de camper op basis van het Volkswagen-busje uitgevonden werd. Een mooie gelegenheid om eens te zien of deze meest flexibele vorm van vakantievieren leuk is.
De California is een camper gebaseerd op de Transporter. Daarin is op slimme wijze een interieur gebouwd waar je met 4 mensen in kunt vertoeven als je geen hekel aan elkaar hebt.
Bovenin is een dubbele slaapplek en de achterbank kan omgetoverd worden tot tweepersoons bed. Allemaal in een busje dat je elke parkeergarage in kunt rijden.

(bekijk op Youtube)

Proef op de som
In praktijk bleek dat er werkelijk heel goed te leven is op de kleine oppervlakte voor een klein aantal dagen. Heel veel bergruimte is er niet, dus wie drie dikke truien per persoon meeneemt, moet elders zijn heil zoeken.

Met een hefdak dat elektrisch bediend kan worden en een luifeltje dat eenvoudig in te draaien is, kun je relatief makkelijk even boodschappen gaan doen. Toch voelt het een beetje dom om de stekker weer los te halen, de luifel in te klappen en het hefdak te sluiten als je nog net even een paar boodschappen wil doen. Zeker als je gezinnetje met alleen twee klapstoeltjes blijft zitten op een verder lege campingplaats.

Wie met 4 man op pad gaat, moet het eigenlijk wel eens worden over de tijd waarop iedereen naar bed gaat. Want als het bovenste bed in gebruik is, wordt de ruimte beneden wel erg krap. Zeker als je daar nog je pyamaatje aan wilt doen en het bed op wilt maken.

Conclusie
Net als alle andere vormen van vakantie vieren is de camper een compromis. In het geval van de California heb je het voordeel dat je makkelijk een stad in kunt rijden zonder stress en op een enkele parkeerplaats kunt staan. Hij is echter geschikter voor 2 mensen, dan voor 4. Met z'n tweeën heb je er een ruime camper aan. Met 4 man is een bijzettentje aan te raden.

Check ook onze duurtests van auto's