Tests

Eerste indruk: Sony Xperia Z1

9 september 2013 13:40

<p><strong>Grootste vernieuwing bij de opvolger van Sony's waterdichte Xperia Z is de 20 megapixelcamera.</strong></p><p></p>

De Xperia Z1 is de opvolger van Sony's Xperia Z. Dat toestel heeft als belangrijkste kenmerken dat het waterdicht is en een full-hd scherm heeft. Ook de Z1 is waterdicht en heeft een full-hd scherm, maar de focus van dit toestel ligt bij camera die een behoorlijk upgrade heeft gehad.

De Z1 is voorzien van een 20,7 megapixelcamera die het fotograferen met de mobiele telefoon nog beter moet maken. Door de sluiterknop half in te drukken, stelt de camera scherp. Als je doordrukt neem je een foto. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden met fotografie op de Z1. Sony heeft veel functies om de camera heen bedacht. Zo is daar 'Info eye'. Als je hiermee een foto maakt van bijvoorbeeld een bekend gebouw of een fles wijn, moet er informatie over dat onderwerp in beeld verschijnen. Denk aan informatie over het gebouw of de prijs van de wijn.

Met de optie 'Timeshift burst' maak je met een druk op de knop 61 foto's binnen twee seconden. Dertig foto’s nadat je klikt en dertig net daarvoor. Dat kan omdat de camera in die modus altijd aanstaat.

De meest interessante functie is echter 'Social life'. Hiermee kun je een video livestreamen en uitzenden via Facebook. Reacties van vrienden verschijnen direct in beeld. Na de opname is het filmpje 25 uur via Facebook terug te kijken, daarna blijft alleen een screenshot over.

Naast de camera zijn er ook wat uiterlijke veranderingen toegepast voor de Xperia Z1. Het scherm is nog steeds vijf inch en het toestel is nog steeds waterdicht. Voor sommige ingangen (micro-SD, usb en simkaart) zit nog steeds een klepje, maar dit keer is de ingang van de koptelefoon helemaal open gelaten, dat scheelt peuteren. Die opening kan geen kwaad als het toestel in het water komt (voor maximaal een halfuur en een diepte van anderhalve meter).

Zowel aan de voor- als achterkant heeft de Z1 getemperd glas, wat tegen een stootje moet kunnen zonder dat het krassen oplevert. Het scherm heeft een full-hd resolutie van 1080x1920. De behuizing aan de randen is uit één stuk aluminium gemaakt. Zo functioneert het meteen als antenne, waardoor het bereik van het toestel beter moet zijn. Of dat zo is was op de beurs niet te testen. Alles bij elkaar ligt de Z1 fijn in de hand, voelt hij robuust aan maar ook een tikje zwaar.

Het navigeren door de nieuwe smartphone van Sony werkt als een trein Op Android 4.2. Onder de motorkap is het toestel dan ook voorzien van een 2,3 GHz quadcore Snapdragon 800-chip met een werkgeheugen van 2 gb. De flinke 3000 mAh batterij moet een volle dag meegaan met normaal gebruik. Of dat ook wordt waargemaakt is nog even afwachten. De Sony Xperia Z1 ligt eind september in de winkels voor ongeveer 650 euro.