Tests

Game van de week: The Last of Us

25 juni 2013 15:34

<p><strong>The Last of Us is één van de meest volwassen spellen wat betreft verhaalvertelling.</strong></p>&#13;

Al jaren schieten we legioenen aan zombies dood in games, maar pas sindskort nemen we een serieus kijkje naar de met zombies gevulde wereld in spellen. The Walking Dead gaf ons de nodige moeilijke keuzes, waarbij je vaak mensen moest verraden om te overleven in de verwoeste wereld. The Last of Us speelt verder op dit principe, maar biedt tegelijkertijd een actiegame van de makers van Uncharted.

In The Last of Us volg je Joel, een smokkelaar die inmiddels twintig jaar lang lang de zombie-apocalyps heeft overleefd. Hij komt al snel Ellie tegen, een 14-jarige die de wereld nog nooit als vanouds heeft gezien. Samen beginnen ze een reis waarin ze elkaar gaandeweg beter leren kennen en waarbij Ellie ook steeds meer de wereld vanuit Joel's perspectief te zien krijgt. Deze wereld is inmiddels een godvergeten oord, waarin de laatste overlevenden extreme stappen maken om aan eten te komen en een veilige schuilplaats te bemachtigen.

Het is de wereld die The Last of Us zo bijzonder maakt. De game toont een ontzettend wreed en oneerlijk scenario, zonder ooit geld te verheerlijken zoals in vele andere actiegames gebeurt. Joel moordt (opmerkelijk veel en goed), maar nooit voor zijn eigen plezier. In iedere situatie moet hij aanvallende zombies of moordende overlevenden zien te weren. Het verhaal dat zich ontpopt lijkt nagenoeg geen schrijntje hoop te bevatten voor de toekomst, waardoor de game je al snel iets laat realiseren: tijdens een apocalyps leef je dag voor dag.

Er slingeren flink wat hoge recensiecijfers voor The Last of Us rond op internet, maar we kunnen je één ding verzekeren: deze zijn vooral te danken aan het volwassen verhaal, dat op uitmuntende wijze wordt verteld. Speltechnisch is The Last of Us namelijk geen revolutionair product. Je verschuilt je achter muurtjes, sluipt rond en schiet met wapens terwijl je langs grote schietarena's beweegt. Wel leuk is dat de gevaarlijkste zombies, Clickers, anders reageren dan andere vijanden. Zij zijn namelijk blind, waardoor je ze met heel veel geluiden weg kunt lokken indien nodig.

Conclusie
The Last of Us is één van de meest volwassen verhalen dat ooit in een game is verteld. We vermoeden dat vele games in de komende jaren een voorbeeld zullen nemen aan de manier waarop The Last of Us een wereld neerzet en zichzelf constant geloofwaardig weet te maken. De schietgevechten en sluipsegmenten zitten prima in elkaar, maar evenaren bij lange na niet het verhaal in de game.

Prijs: €60
Platform: Playstation 3