Tests

World of Warcraft: Mists of Pandaria

14 oktober 2012 11:21

<p><strong>World of Warcraft is nu echt voor iedereen.</strong></p>

World of Warcraft: Mists of Pandaria is alweer de vierde uitbreiding in wat waarschijnlijk het commercieel meest succesvole online rollenspel ooit is. Spelers mogen met hun bestaande personages naar het nieuwe continent Pandaria, een zwaar op Azië gebaseerd werelddeel waarin je moet strijden tegen vleesgeworden emoties. Heb je geen zin om je huidige personage sterker te maken in dit nieuwe gebied, dan kun je ook een nieuw personage maken. Spelers hebben vanaf nu ook de keuze uit de Pandaren, een ras bestaande uit mensachtige panda's die al jarenlang op een schildpad ter grootte van een eiland leven. De nieuwe Monk-klasse biedt spelers een nieuwe speelstijl, waarbij ze met vuistwapens, een staf en andere wapens als een shaolin-monnik vechten.

Mists of Pandaria maakt World of Warcraft ook nog toegankelijker dan het eerder was. Zoals gebruikelijk bij Warcraft-uitbreidingen is het nu nog makkelijker geworden om je personage in level te doen groeien, waardoor je er minder lang over doet om op hetzelfde punt als je vrienden in het spel te komen. De Monk-klasse draagt hier ook aan bij: zij mogen eens per dag een speciale queeste doen, die ervoor zorgt dat je één of twee uur lang 50 procent extra ervaringspunten krijgt. Tel dit bij elkaar op, en je bent in no-time level 60. Het nieuwe maximumlevel van 90 is daardoor beter haalbaar dan het in de eerste plaats leek.

Ben je eenmaal level 90, dan zijn de grote uitdagingen ook minder imposant dan voorheen. Er zijn kerkers die je met vrienden kunt doorkruisen met een hogere moeilijkheidsgraad, maar dit nieuwe niveau valt in de praktijk mee. Je hoeft als speler ook minder moeite te doen om je personage klaar te krijgen voor deze uitdagingen. De 'raids', waarbij je met 10 tot 25 spelers de allermoeilijkste bazen bevecht, zijn sinds het einde van het uitbreidingspakket ook te bekijken door spelers die geen dagen van hun leven willen opofferen, een trend die Mists of Pandaria voortzet. Hierdoor is er geen hoekje van World of Warcraft meer te vinden dat alleen bekeken kan worden door de meest fanatieke spelers. Een uitdaging is nog wel te vinden in de nieuwe Challenge-modus, maar hierin moet je al bestaande kerkers binnen een bepaald tijdslimiet afronden. Zelfs de legendarische wapens in het spel, voorwerpen die alleen de spelers met het meeste geduld in het verleden konden bemachtigen, hebben nu een makkelijker te behalen variant.

Voorlope conclusie
World of Warcraft: Mists of Pandaria is nog maar een paar weken uit. Aangezien we het hier hebben over een MMORPG heb je wel een paar maanden nodig om die goed te kunnen beoordelen. Maar wat ik nu heb gezien, smaakt naar meer. Het nieuwe continent Pandaria is prachtig en bevat een paar van de interessantste missies tot nu toe. Daar staat tegenover dat veel in het spel nu wel makkelijk door iedereen te bereiken is. Het gevoel van het originele World of Warcraft, waarbij een bloedfanatieke speler rondliep met pantsers en wapens waar je niemand anders mee zag, lijkt daarmee verdwenen. Je weet echter wel zeker dat je alles in het spel zult zien, of je nu maar een paar uur per week of een paar dagen per week in het spel investeert.

Prijs: €35
Platform:
pc