Tests

Game van de week: Torchlight II

25 september 2012 15:03

<p><strong>Hey, Diablo III was toch al uit?</strong></p>

Voor een doorgewinterde gamer is het vrijwel onmogelijk om naar bewegende beelden van Torchlight II te kijken zonder aan Diablo te denken. Ook in Torchlight bekijk je de spelwereld van bovenaf, terwijl je in een snel en actievol tempo door vijanden heenhakt en constant betere, fraaier uitziende uitrusting vindt. Diablo III kwam eerder dit jaar uit, waardoor je wellicht niet zo snel naar een alternatief zal grijpen. Toch is Torchlight II zeker een kijkje waard. Het spel doet namelijk een hoop dingen anders, waardoor spelers die niet heel blij met Diablo III waren hier alsnog hun ei in kwijt kunnen.

Waar Diablo III flink probeerde af te wijken van de traditionele RPG-formule, kleeft Torchlight II er flink aan vast. Het spel maakt gebruik van een ouderwets talentensysteem, waarmee je per level een nieuw punt in een vaardigheid kunt stoppen. Op deze manier vorm je een personage naar jouw smaak en speelstijl. Je kunt een boogschutter maken die zich volledig richt op het doen van zoveel mogelijk schade, of juist één die monsters oproept die met je meevechten.

Helemaal traditioneel is het echter niet: je hebt net als in andere spellen per personage drie paden die je kunt volgen, maar niks houdt je tegen om punten op iedere mogelijke manier in alle drie de paden te steken.

Torchlight II maakt gebruik van een ouderwetse multiplayermodus, waarbij spelers een server maken en anderen hier in kunnen duiken om mee te gamen. Zit je op hetzelfde netwerk in één huis, dan kun je een LAN-game maken. Hierdoor heb je geen internetverbinding nodig om met een ander te spelen. Ben je een solo-speler, dan kun je zonder internetverbinding in je eentje spelen. Een voor zichzelf sprekend principe, maar alsnog het benoemen waard: Diablo III wist immers voor ophef te zorgen, door spelers het gebruik van een internetverbinding te verplichten voor de éénspelermodus. Hierdoor kan Torchlight II ook op bijvoorbeeld een laptop onderweg gespeeld worden - iets dat met Diablo III niet zo makkelijk gaat.

Tijdens je queeste moet je in Torchlight II een aardig aantal gebieden verkennen. Omdat het spel de zones die je bewandelt willekeurig genereert, krijg je altijd een onbekende spelwereld voor je kiezen. Dit betekent niet alleen dat je anders moet lopen, maar ook dat je andere dingen tegenkomt. In ieder gebied kunnen verschillende evenementen verschijnen, die je soms ook maar amper tegenkomt. Dit zorgt ervoor dat je een stuk sneller op ontdekkingstocht zult gaan. Er is altijd een kans dat er om de hoek een zeldzaam monster rondloopt, of dat je een verborgen schatkist kunt openen.

Conclusie
Torchlight II is een traditionelere Diablo. Na de ophef die er rond Diablo III ontstond, is Torchlight II daardoor een game die flink wat mensen zal bieden wat ze van Blizzard’s bekende game hadden verwacht. Gelukkig heeft Torchlight II ook van zichzelf aardig wat in huis om te boeien: de game houdt je tientallen uren zoet, waarin je er op uit zult trekken om ieder hoekje van de kaart te verkennen en zoveel mogelijk wapens en pantsers te verzamelen.

Prijs: €18,99
Platform: pc

De game van de week wordt geselecteerd in samenwerking met Bashers.nl, het journalistieke platform voor gamers die verder kijken.