Tests

Game van de week: Spec Ops: The Line

5 juli 2012 14:48

<p><strong>Eindelijk een nare oorlogsgame: schieten voelt bijna als een misdaad. </strong></p>

Spec Ops: The Line loopt het gigantische risico om verkeerd begrepen te worden. Pak je de game uit de schappen, dan lijkt het weinig meer dan de zoveelste oorlogsshooter: soldaten in de woestijn, gevaarlijk ogende mannen met geweren en een met oorlogspraat gevuld synopsis sieren de doos. Vergis je alleen niet. Spec Ops probeert een verhaal neer te zetten waar weinig andere spellen naar hebben gestreefd. Door de extremen op te zoeken doet Spec Ops vooral denken aan Apocalypse Now en Heart of Darkness.

Wanneer je begint met spelen lijkt het doel van Spec Ops simpel: je moet je een weg banen naar Joseph Konrad, de leider van de 33e Divisie die na een geschil in Dubai in de stad is gebleven. Je zoektocht escaleert al snel, waardoor jij en je teamgenoten moreel constant op de proef worden gesteld. Het gevolg is een game die je in de schietgalerijen die je uit bijvoorbeeld Call of Duty kent neerzet, maar je daar totaal anders bij laat voelen: een schot op een tegenstander voelt aan als een oorlogsmidaad, iets dat je liever niet wil begaan. Alsnog word je gedwongen om je door het spel heen te slepen, om je steeds naarder wordende missie af te ronden.

Speltechnisch steekt Spec Ops in elkaar als Gears of War. Spelers duiken weg achter obstakels, om tussendoor naar boven te springen om schoten te lossen. Er is weinig innovatiefs in terug te vinden, maar het spelsysteem lijkt dan ook vooral plek te bieden om een uniek verhaal te vertellen. Iets waar Spec Ops in slaagt: de game herinnert je er aan dat oorlogen verschrikkelijk kunnen zijn - en dat menig soldaat de verkeerde keuzes maakt. Het gevolg is een goed, maar naar verhaal, dat duizendmaal menselijker aanvoelt dan een Call of Duty.

Helemaal ideaal is het systeem waar Spec Ops: The Line op gebouwd is niet. Hoewel de gruwelen van de oorlog constant op interessante wijze in beeld worden gebracht, beloont de game je nog steeds met behalingen en extra punten bij bijvoorbeeld een schot in het hoofd van je vijand. Een stukje verheerlijking dat geen plek heeft in het geheel.

Conclusie
Hoewel Spec Ops: The Line speltechnisch niks nieuws doet, vertelt het spel een verhaal zoals nog maar zelden in een game gedaan is. Oorlog was nog nooit zo menselijk in een spel.

Platformen: Pc, Playstation 3, Xbox 360
Prijs: € 60

De game van de week wordt geselecteerd in samenwerking met Bashers.nl, het journalistieke platform voor gamers die verder kijken.