Tests

Game van de week: To The Moon

9 december 2011 13:59

<p><strong>To The Moon laat je niet jagen op schurken en aliens, maar stuurt je op pad in de herinneringen van een stervende man.</strong></p>

In veel games word je in de schoenen geplaatst van een soldaat of een avonturier, die uiteindelijk een grote rol speelt bij het beëindigen van bijvoorbeeld een oorlog of het vinden van een eeuwenoude schat. Wat dat betreft zijn de helden uit To the Moon een stuk bescheidener: zij zijn er op hun reis vooral mee bezig om te reflecteren op het leven van een man op zijn sterfbed. Dit doen ze zonder dat er een zwaardgevecht of pistoolschot aan te pas komt.

In To the Moon reizen de twee wetenschappers Rosalene en Watts door de herinneringen van een stervend man. Op deze manier hopen ze zijn laatste wens, een reis naar de maan, te verwezenlijken. Een doel dat uiteindelijk niet helemaal centraal staat in het spel: veel interessanter zijn de verhalen die zich ontpoppen naarmate je dieper in de herinneringen duikt. Omdat het leven van de man volledig doorreist, krijg je een beter beeld van hem dan je ooit zult hebben van personages in sommige boeken en films.

In het eerste opzicht lijkt To The Moon misschien wel het meeste op een oude RPG. De gepixeleerde personages bekijk je van boven, terwijl de dialogen in tekstvorm plaatsvinden in dikke, witte letters. Speel je langer, dan zal de vergelijking echter oneerlijk gaan aanvoelen. To The Moon richt zich namelijk op totaal andere doelen dan een rollenspel.

In iedere herinnering moeten spelers op zoek naar een aantal voorwerpen, die ervoor zorgen dat ze verder zijn geheugen kunnen graven. Door deze voorwerpen uiteindelijk in een puzzel te combineren, maakt de speler een geheugensprong. Heel interessant zijn deze puzzelsegmenten alleen niet: ze lijken vooral te bestaan om ervoor te zorgen dat To The Moon nog als een game gezien kan worden, in plaats van een gepixeleerde film. Het is deze ‘film’, echter, die ervoor zorgt dat de game je nog vele jaren bij kan blijven. De combinatie van goed geschreven dialoog en een ontzettend goed geschreven soundtrack zorgen ervoor dat je soms met een brok in je keel zult spelen.

Conclusie
To The Moon is door zijn sterke focus op narratief en de ontwikkeling van personages een ontroerende ervaring die je lang zal bijblijven. Door spelers vooral bezig te houden met de ontwikkeling van personages en de voortgang van het verhaal, is To The Moon een totaal andere ervaring dan de vele shooters, rollenspellen en avonturenspellen die op het moment op de pc te spelen zijn.

Platform: PC
Prijs: €11,34