Tests

Eerste indruk: Tomtom Go Live 1005

14 november 2011 11:22

<p><strong>TomTom komt met een sociaal navigatieapparaat. Willen we dat?</strong></p><p></p>

Toen ik de iPhone-app van Navigon testte, sprak ik ook de PR-man van TomTom, om te vragen wanneer we hun app konden verwachten. Toen ik de beste man vertelde dat ik nog een TomTom Go 700 uit 2005 had, moest hij hard lachen. Dat kon toch echt niet meer. Dat zal wel niet, maar ik had nog steeds geen reden gezien hem te vervangen.

Nu heb ik het absolute topmodel op de voorruit geplakt: de TomTom Go Live 1005 World Edition met Expedia, Trip Advisor en TomTom Places. Daarmee kun je twitteren hoe laat je verwacht aan te komen (wordt vanzelf geüpdate), hotels, restaurants of theaters zoeken, handsfree bellen, met spraakbediening werken, alle files live volgen en dus omzeilen. Het houdt niet op.

Haal je het apparaat uit de verpakking, dan vallen een paar dingen op. Hij heeft een enorm scherm en een aan-uit knop die ik alleen met behulp van de instructie kon vinden, wat hem een gelikt uiterlijk geeft. De zuignap is een mooi klein dingetje met een handige draaifunctie. Werkt tien keer fijner dan de hendel bij mijn bejaarde TomTom. Bovendien klikt de TomTom vast met een magneet. Handig. Nadeel is wel dat de stekker er daarna met de hand ingeplugd moet worden en dat is een priegelig werkje.

De graphics van de TomTom zien er modern en overzichtelijk uit. Een flinke verbetering ten opzichte van mijn oude apparaat. Overigens is de interface niet per se overzichtelijker geworden, vooral mooier. Rijbaanbegeleiding, dat we al een tijdje vinden op duurdere navigatie-apparaten, werkt ook mooi op de 1005.

Er zijn ook nadelen. De spraakbesturing kent een heel beperkt aantal commando's. Zo kan ik wel zeggen, volume omlaag, maar volume 10% kent hij niet. Bovendien moet ik voor en na elk spraakcommando toch weer het touchscreen gebruiken. Dat maakt het allemaal wat overbodig.

Er zit standaard geen externe microfoon voor de bluetooth bij en ook geen afstandsbediening. Voor €350 lijkt me dat geen overbodige luxe. Persoonlijk gebruik ik de afstandsbediening heel veel. Naast de stoel tegen de middenconsole geplakt, hoef ik niet voorover te hangen om mijn TomTom te besturen.

Al met al heeft ook deze TomTom me nog niet kunnen overtuigen om mijn trouwe Go 700 weg te doen. Persoonlijk verwacht ik ook dat er weinig mensen zijn die behoefte hebben om al deze kaarten op één apparaat te hebben. De meeste zinvolle functies (HD-traffic, rijbaanbegeleiding en de fraaie interface) zijn ook op goedkopere modellen te vinden.