Eerste indruk: iPhone 4S

Eerste indruk: iPhone 4S

29-10-2011 20:23 Laatste update: 28-04-2018 21:17

Het vijfde model van 's wereld populairste smartphone is sinds vrijdag te koop. Erwin geeft koopadvies en upgradetips.

Ook ik was teleurgesteld dat Apple niet de iPhone 5 maar de 4S aankondigde. Op wat minieme verschillen na is het ontwerp identiek aan de iPhone 4. Desalniettemin werkt alles door de nieuwe chip weer wat sneller, het antenneprobleem is gefixt en er is nu ook een 64 gb versie, waardoor je eindelijk zonder nadenken je hele iTunes bibliotheek erop kwijt kan. De verbeterde camera is nog de grootste winst wat mij betreft, want m'n dSLR neem ik vanwege zijn formaat zelden nog mee op pad en een telefoon heb je altijd bij je. Zwakker punt is de batterij, die lijkt iets eerder leeg te zijn dan bij de iPhone 4. Dat de 4S meer bandbreedte aankan (nu tot 14,4 mbps) is fijn, maar ik zit bij T-Mobile dus daar merk ik helaas weinig van. De iPhone 4S is overigens verkrijgbaar bij alle grote operators.

Exclusief voor Apple's vijfde iPhone model is Siri, de personal assitant die natuurlijke taal verstaat en tal van handelingen op de iPhone voor je kan uitvoeren door er simpelweg naar te vragen. Siri verstaat en spreekt momenteel alleen nog Engels, Frans en Duits. Begin 2012 volgen nog aan aantal talen. Nederlands verwacht ik op z'n vroegst eind 2012, 2013 is waarschijnlijker. Hoewel Engels voor veel Nederlanders geen hindernis is, weet dan dat Siri nog niet over allerlei Nederlandse gegevens beschikt, zoals restaurantrecensies. Voor een beta-versie werkt Siri al indrukwekkend goed en is ook praktisch. Het aanmaken van een reminder bijvoorbeeld scheelt je via Siri veel handelingen vergeleken met handmatige invoer. Siri valt pertinent niet in de categorie Apple-apps als Facetime: aardig bedacht, werkt fraai, maar niemand gebruikt het. Siri heeft daadwerkelijk potentie.

De 4S is net als eerder de 3GS een tussenmodel. Het is een enhanced version van de iPhone 4, zoals de 3GS de verbeterde versie was van de iPhone 3G. Pas bij de iPhone 5 kunnen we pas weer een nieuw toestelontwerp verwachten. Dat is bij meer producten Apple's ontwikkelritme: dan een nieuwe chassis, dan weer finetunen onder de motorklep. In dat licht is dit jaar de nieuwe versie 5 van iOS een grotere stap dan de nieuwe iPhone. De verwende gebruiker wil echter na een jaar wel weer eens wat anders.

Een groot verschil met het vorige tussenmodel, de iPhone 3GS in 2009, is dat de concurrentie voor Apple nu veel heviger is. De iPhone mag de populairste en bestverkochte smartphone ter wereld zijn, Apple voelt de hete adem van Samsungs Android-toestellen in zijn nek. De Galaxy S2 is ook een bestseller en de Galaxy Nexus, die in december op de markt komt uitgerust met Android 4.0, zal het waarschijnlijk nog beter gaan doen. Nog iets: als ik naar testfoto's kijk van zowel de iPhone 4S als de Galaxy Nexus camera, dan zien die van de Galaxy Nexus er beter uit.

Laten we ook de HTC Titan en de Motorola Droid Razr niet vergeten, net als de Samsung Galaxy Nexus volgepompte testosterontoestellen. En wat te denken van de nieuwe Nokia Lumia 800 die in november verschijnt. De verkoop van de iPhone 4S gaat ondertussen als een jekko, dubbel zo hard zelfs vergeleken met de iPhone 4.

De voorsprong van Apple op de concurrentie heeft opvallend lang stand gehouden, maar slinkt in rap tempo. Zelfs met het aanbod van apps: Apple leidt weliswaar nog steeds de dans, voor Android echter zijn de belangrijkste apps inmiddels ook wel beschikbaar. Toch hoeft Apple zich nog niet écht zorgen te maken. Wat mij en vele anderen in het Apple kamp houdt is het ecosysteem rondom het toestel. Je bent er aan gewend, hebt jezelf genesteld en je hebt er in geinvesteerd, met de aanschaf van tientallen apps bijvoorbeeld. Dan switch je niet zo snel.

Een groot deel van het publiek maalt daar minder om en let eerst en vooral op de prijs. Zoals iPhoneclub concludeert is de 4S duurder dan zijn voorganger. Bij Apple zelf beginnen de prijzen bij 599 euro voor de 16 gb uitvoering. Via een operator betaal je tussen de 0 en 619 euro, afhankelijk van het abonnement en de uitvoering van de iPhone (16, 32 of 64 gb). NB: Het beste 4S-abonnement wordt volgens One More Thing aangeboden door Telfort.

Mensen die momenteel een iPhone 3G hebben raad ik aan te upgraden naar de 4S. Of naar de 4, die is nu afgeprijsd. 3GS-gebruikers die in 2009 voor twee jaar een abonnement afsloten en weer in aanmerkig komen voor een subsidie raad ik de 4S aan. De nieuwste iPhone is beduidend sneller in gebruik dan een 3GS, dat is iets waar je elke dag van geniet. Dat geldt ook voor het retinadisplay en de betere camera. Voor de meeste iPhone 4-gebruikers zullen de verschillen met de 4S niet voldoende zijn om te upgraden. Die wachten beter op de iPhone 5 die naar alle waarschijnlijkheid medio 2012 wordt verwacht.

Tot slot de groep die nog geen kamp heeft gekozen. Ondanks dat de verschillen tussen Apple en Android kleiner zijn geworden, raad ik de iPhone aan omdat ik gebruikservaring belangrijker vind dan specs. Ik moet er wel bij zeggen dat de strijd in een volgende ronde anders kan uitpakken. Android 4.0 belooft een grote stap vooruit.

Nog wel een tip voor mensen die op hun iPhone 3GS of 4 al iOS 5 gebruiken, een iCloud-account hebben, via iCloud hun reservekopie maken en overwegen om via iCloud dat kopie op hun nieuwe iPhone 4S te zetten: niet doen. Ik was prompt al m'n afspeellijsten in iTunes kwijt. (Misschien omdat iTunes in de Cloud nog niet in Nederland wordt aangeboden, who knows.) Ik ben uren zoet geweest om dat te repareren.