Tests

Game van de week: The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D

21 juni 2011 15:32

<p><strong>Juni is de maand van de nineties. Na Duke Nukem Forever is er nu ook een remake van The Legend of Zelda: Ocarina of Time.</strong></p>

Het is een cliche die genoemd moet worden: The Legend of Zelda: Ocarina of Time staat bij veel gamers te boek als het beste spel ooit uitgekomen. Onder andere de spelwereld, het geluidsdesign en de toen nog unieke, contextgevoelige besturing zorgden ervoor dat het spel tot de dag van vandaag een legendarische Metacritic-score van 99 heeft. En dat 13 jaar nadat het spel uitkwam.

Jij, Link, moet er op uit om de snode plannen van Ganondorf tot een halt te roepen. Iets dat volgens prinses Zelda alleen kan door de Master Sword te bemachtigen. Wat volgt is een avonturentocht door een flink aantal kerkers, allemaal met hun eigen unieke voorwerpen, puzzels en vijanden.

Vanaf 2003 werd Ocarina of Time twee keer op de GameCube uitgebracht: eenmaal gebundeld bij The Legend of Zelda: The Wind Waker en een keer op een verzameldisk van verschillende Zelda-games. In 2007 werd het spel via de Wii zijn digitale distributiekanaal, de Virtual Console, uitgebracht. Dat maakt The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D de vierde re-release van de klassieker.

Hij is alsnog de moeite waard. Ten eerste omdat we het hier niet hebben om een simpele port, maar een remake van het origineel. Wat betekent dat het spel een flinke grafische oppoetsbeurt heeft gekregen. Daarnaast is dit, door de toevoeging van de moeilijkere spelremix 'Master Quest' en de optie om bazen achter elkaar te verslaan, de meest uitgebreide versie die je zult vinden. En dat op een apparaat dat je op reis kunt nemen.

Vorige week bekritiseerden we Duke Nukem Forever nog voor het gebruik van spelsystemen die alleen in de jaren '90 waarde hadden. Het is dan ook bijzonder dat Ocarina of Time 3D, een grafische oppoetsbeurt van een spel uit 1998, prima zijn hoofd boven water weet te houden. Het platform waarop de remake verschijnt heeft hier veel mee te maken: de omvang en variatie binnen het spel is indrukwekkend op een handheld, zelfs 13 jaar nadat het origineel uitkwam.

Wat spelers van de oude stempel snel zal opvallen is dat het tempo van het spel af en toe iets opkrikt. Link klimt iets sneller en door de tergend langzame dialoogteksten valt sneller te klikken. Een welkome verandering, al helemaal als je bedenkt dat het spel nu voor een handheld verschenen is. Niemand wil zijn halve busreis besteden aan het luisteren naar een bijbelprekende boom, om al die tijd niet zelf te mogen spelen.

Platform: Nintendo 3DS
Prijs: € 50