Instappen in 4K met de Sony Handycam AX33

Instappen in 4K met de Sony Handycam AX33

28-04-2018 09:59 Laatste update: 30-04-2018 21:52

Rutger zocht een vervanger voor zijn full-hd-videocamera en kwam uit bij de 'oude' Sony FDR-AX33.

Bij Bright bieden we sinds kort al onze video's in 4K-kwaliteit aan (check ons YouTube-kanaal). Dat heeft nogal wat consequenties voor de gear. Het enige dat ik in huis heb dat in 4K filmt is mijn iPhone en mijn OnePlus 5T. En hoe aardig die ook foto's maken, een lensje van zo'n klein formaat, kan nooit de lichtgevoeligheid hebben die je nodig hebt om mooie video's te schieten. Zeker niet in een auto waar mijn hoofd onderbelicht en de buitenwereld overbelicht is.

Oppakken en filmen

In onze koopgids Bright Stuff vind je de drie beste vlogcamera's: de Canon EOS M50, de Sony RX100V en de Canon G7XII. In eerste instantie wilde ik daar dan ook een keuze uit maken. Maar ik heb nogal eigenaardige wensen. Op nummer 1 staat voor mij namelijk de efficiëntie van het apparaat. Kan ik hem oppakken en er mee filmen zonder gedoe en monteren zonder ellende. Daarmee vallen de Sony en de Canon G7XII af, want die kan ik niet zonder een extern audioopname-apparaat gebruiken. De microfoontjes die er in zitten zijn simpelweg niet goed genoeg. Zeker in een auto met veel windgeruis en (soms) motorgeluid.

Blijft de Canon EOS M50 over (van 700 euro). Daar kan moeiteloos mijn Rode Mic op aangesloten. Maar de 4K-functie snijdt het beeld bij, waardoor je de camera een stuk verderop moet plaatsen. En dan zit de voorruit van de auto in de weg.

En dus ging ik kijken naar een ouderwetse oplossing: een Sony Handycam. Daar gaan al lang geen MiniDV-cassettes meer in. David was anderhalf jaar geleden al bijzonder gecharmeerd van de Sony AX53 4K-camera. De AX33 is zijn iets goedkopere broertje. Met bijna dezelfde features, waaronder een Zeiss-lens, ingebouwde beeldstabilisatie, een externe microfoonaansluiting en dus 4K-beeldkwaliteit. Kijk Davids review van de AX53:


Als ik de camera op 25 centimeter van mijn hoofd houd, krijg ik die al volledig in beeld. Al met al dus een serieuze optie voor €650. Minder hip dan een EOS M50 en geen mogelijkheden om van lens te verwisselen, maar wel een camera die ik op kan pakken, mee kan draaien en monteren zonder eerst audio uit een andere bron te moeten vissen.

In de video over beveiligingscamera's schoot ik het stuk over de nieuwe Nest IQ Outdoor met deze Sony en een revers microfoontje.


Al met al is de FDR-AX33 dus een serieuze concurrent voor de hippe vlogcamera's als je hecht aan een eenvoudige workflow.

Abonneer je ook op ons YouTube-kanaal