Elektrische auto's

Duurtest Nissan Leaf: wat heeft er een upgrade gehad?

31 mei 2018 20:37

De komende weken test Rutger de Nissan Leaf met een accu die bijna een keer zo groot is als de accu van de Leaf uit 2011.

De Nissan Leaf is terug. Van de eerste 24 kWu-accu, gingen we naar een 30 kWu-accu en de geheel vernieuwde Leaf is naar een 40 kWu-accu gegaan. Technisch gezien konden de meeste Nederlanders met die eerste twee auto's al prima uit de voeten, maar het vereist de nodige training om niet zenuwachtig te worden als je vertrekt met een maximaal bereik van 120 kilometer in je accu. Het bereik van de nieuwe Leaf is bijna twee keer zo groot geworden. Een retourtje van 140 kilometer is dan ook geen enkel probleem.

Design: geen dealbreaker

De capaciteitsverhoging is een behoorlijke upgrade, maar het nieuwe ontwerp is misschien nog wel doorslaggevender. De eerste Leaf was op z'n vriendelijkst gesteld een acquired taste. In de Tekna-uitvoering, met grote wielen en een niet te opvallende kleur, kon je er prima mee over straat. Maar een schoonheid was het niet.

De nieuwe Leaf doet het een stuk beter. De neus is met een nep grill wat traditioneler van vorm en dat geldt voor de overall vorm van de auto ook. Het is geen toekomstige designklassieker, maar het ontwerp hoeft nu ook geen dealbreaker meer te zijn.

Interieur: verbeteringen

Het interieur heeft ook een upgrade gehad. Veel onderdelen zijn nog herkenbaar van het vorige model, zoals de kachelbediening, de raamopeners en de ontzettend lompe knoppen voor de stoelverwarming. Op andere plaatsen is een enorme verfijningsslag geweest. Het scherm is beter van kwaliteit, de klokken achter het stuur zijn vervangen door een TFT-scherm en ook de afwerking is verbeterd. 

De komende vier weken rijden we met de vernieuwde Leaf in de meest luxe Tekna-uitvoering. Heb je vragen? Stel ze op Facebook of Twitter

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Eerste indruk: nieuwe Nissan Leaf

Rutger Middendorp test in de Bright Duurtest elke maand een andere auto. Volg hier alle updates. 

Kijk ook: de drie beste elektrische auto's

Miniatuurvoorbeeld
Uitleg

Elektrische auto gekocht? Dit moet je weten over opladen