Getest

Zo ziet de Ambient Mode op Samsung QLED-tv's er uit

12 juni 2018 23:12

Een speciale modus moet de nieuwe Samsung QLED-tv's laten opgaan in de omgeving. Maar hoe ziet dat er in het echt uit? Bram probeerde het.

De oh's en ah's kwamen van alle kanten toen Samsung eerder dit jaar een nieuwe toepassing van zijn QLED-tv's presenteerde: de Ambient Mode. Met die modus gaat de tv op in de omgeving en is het grote zwarte vlak in je kamer verdwenen, aldus Samsung. 

Vooral de feature waarbij de tv een patroon van zijn achtergrond laat zien, moet zorgen voor het effect van verdwijnen in de omgeving. Samsung doet het lijken alsof je door de tv heen zou kijken. Een kunstmatige schaduw van de rand versterkt het idee van een venster.

Tot zover de belofte. Maar hoe ziet het er in de praktijk uit? Bram testte het:

Wisselende resultaten

Alleen in de perfecte studiosetting (of in een commercial) ziet het er vlekkeloos uit. Samsung geeft zelf ook aan dat de technologie zich nog in de testfase bevindt. "De kwaliteit van Ambient Mode is afhankelijk van onder andere de achtergrond en lichtinval", meldt Samsung zelf.

Wij hebben het bij drie verschillende achtergronden geprobeerd, met wisselende resultaten. Met ingewikkelde patronen leek de modus beter om te gaan dan met een effen achtergrond.

Ook is het zo dat de kleur van de muur natuurlijk verandert als het licht in je huis verandert. De Ambient Mode past alleen de helderheid automatisch aan, maar de kleuren nog niet. Die kan je in de app handmatig aanpassen.

  Conclusie

  Ik juich het idee van Samsung van harte toe en in sommige gevallen pakt de Ambient Mode best leuk uit. Het is in ieder geval beter dan zo'n groot zwart vlak in je woonkamer.

  Het laten verdwijnen van de tv is niet aan de orde. De Ambient Mode overstijgt de status van een leuke gimmick voorlopig niet.

  Miniatuurvoorbeeld
  Lees ook

  AI en QLED: slimme functies in de nieuwste Samsung-tv