Knijpt HTC ertussenuit met deze smartphone?
Knijpen en nepknoppen

Knijpt HTC ertussenuit met deze smartphone?

27-06-2018 16:07 Laatste update: 16:05

De HTC U12 Plus heeft geen fysieke knoppen meer, maar bepaalde functies zijn te bedienen door te knijpen en de zijkanten zijn aanraakgevoelig. Maar werkt dat wel fijn? Bram vertelt het je.

HTC speelt al jaren geen echte rol van betekenis meer in smartphoneland en daarom verzint het bedrijf rare dingen om op te vallen. Bij het vorige model werd de functionaliteit 'knijpen' toegevoegd. Door de telefoon in het midden een knijp te geven, werd de camera-app geopend. Dit knijpen is gebleven en uitgebreid. Je kunt nu ook 'lang knijpen' of twee keer knijpen voor een andere functie. Nu is er weer een nieuwe gekkigheid bij: nepknoppen.

Op de U12 Plus zit namelijk geen enkele fysieke knop meer. In plaats daarvan zijn de aan- en uitknop en de volumeknoppen vervangen door aanraakgevoelige uitstulpsels die trillen om feedback te geven als ze worden 'ingedrukt'. Dit werkt vergelijkbaar met de haptische feedback in de homeknop op de iPhone 7 en 8. 

Het werkt niet fijn

Over die knoppen gesproken: ze werken niet echt lekker. Het is erg onbevredigend om een 'knop' in te drukken terwijl dit niet kan. Een kleine trilling brengt daar geen verandering in. Ook moet je erg hard drukken om iets voor elkaar te krijgen. Toegegeven: na een tijdje krijg je er een beetje handigheid in, maar plezierig wordt het nooit.

De verdediging van HTC is dat normale knoppen vaak kapot gaan, maar daar heb ik zelf nog nooit iets van gemerkt. De aan- en uitknop went ook nooit en zorgt voor veel irritatie. Dan heb ik het nog niet eens over de Edge Sense gehad, de gedeeltes aan de zijkant waarmee je het 6 inch scherm kleiner kan maken zodat je het met een hand kan bedienen. Deze interface is erg lelijk vormgegeven.

Knijpen is een crime

Het knijpen was al niet heel goed uitgevoerd in de eerste versie, maar het lijkt nu alleen nog maar erger te zijn. Je moet zelf instellen hoe hard je wil knijpen, maar dat is onduidelijk en werkt slecht. Gevolg is dat ik hem op 'veel te hard' had ingesteld. 

Bij het oefenen moet je ballonnen opblazen met de knijpbeweging en ik kneep mijn hand bijna beurs. Zo hard moest ik knijpen. Op de redactie zorgde het voor gelach en een knijpwedstrijd.

Het knijpen is standaard ingesteld om de camera-app te openen, maar kan worden ingesteld om iets anders te doen. Maar echt handig wordt het nooit.

Vette vingers

Het design van de U12 Plus heeft één groot minpunt. De achterkant is nu ook van glas, waarop heel snel vette vingerafdrukken blijven zitten. Nog meer dan dat ik bij andere smartphones gewend ben.

De voorkant van de telefoon is wel knap gedaan. De telefoon heeft geen notch maar wel hele dunne schermranden aan de zijkant en dat ziet er wél keurig uit.

Specs

Scherm: 6 inch (2880x1440)

Werkgeheugen en opslag: 6 GB, 64GB

Chip: Snapdragon 845

Camera: dual 12/16 megapixel (achter), 8 megapixel (front)

Waterdicht: ja

Software

HTC voorziet Android van meerdere eigen extra's, die niet echt wat toevoegen. Zoals de Edge Browser, een snelkoppelingmenu dat alleen maar voor verwarring zorgt.

De BlinkFeed, een gepersonaliseerd nieuwsoverzicht links van het homescherm, zit helaas vol met reclame. Dat terwijl de hardware van HTC verder prima is. De U12 Plus heeft een goed scherm, een snelle chip en mooie camera's. Maar met hardware alleen kom je nergens.

Conclusie

Er is geen enkele reden om de HTC U12 Plus aan te schaffen. Het toestel heeft allemaal functies die je niet gebruikt en alleen maar in de weg zitten.

Dan kost de U12 Plus ook nog eens 799 euro, waardoor het toestel niet op prijs concurreert met bijvoorbeeld de OnePlus 6. Ook de Samsung Galaxy S9 is inmiddels veel goedkoper geworden.

Google kocht afgelopen jaar vrijwel het volledige personeelsbestand van de telefoontak van HTC, dus wellicht is de U12 Plus het laatste echte vlaggenschip onder het HTC-merk. En dat is misschien maar beter ook.