Getest: je tijd bijhouden met een slimme 'dobbelsteen'
Draaien om te timen

Getest: je tijd bijhouden met een slimme 'dobbelsteen'

19-09-2018 05:58 Laatste update: 06:09

De Timeular ZEI is een soort dobbelsteen met acht kanten, waarmee je handig moet kunnen bijhouden hoeveel tijd je aan iets besteedt. Rutger probeerde het een weekje.

De Timeular ZEI is een product in een categorie die ik nog niet eens kende. Het is een gadget die je helpt om je tijd bij te houden. Als je achter een computer werkt en reden hebt om bij te houden wat je voor wie aan het doen bent, en hoe lang je dat doet, dan maakt deze oversized dobbelsteen dat makkelijk. De acht zijden van de ZEI zijn te bestickeren of te beschrijven.

Het stickersetje bevat icoontjes voor bijvoorbeeld Mail, Twitter, Boekhouding en Koffie drinken. Maar indien je als freelancer per uurtje factureert, is het handig om de zijdes van de dobbelsteen te beschrijven met de namen van je opdrachtgevers. Er wordt een stift meegeleverd, met een gummetje om de tekst weer te kunnen verwijderen. De dobbelsteen communiceert met een app voor Windows, MacOS en smartphones.

Timen werkt vlekkeloos. Draai de ZEI en je krijgt op je scherm een melding dat het tracken is gestart. Aan het einde van de dag heb je dan een keurig staatje met de hoeveelheid tijd die je per klant gespendeerd hebt. Voor de pietje precies is het prettig dat je ook mailtjes beantwoorden en telefoongesprekken met een klant nu eenvoudig tot op de seconde kunt bijhouden. Je hoeft minder te gokken en kan een kleine overhead ook factureren. Ben je onderweg, dan kun je de ZEI-app gebruiken om uren bij te houden.

Integratie met agenda- en boekhoudsoftware

Het apparaat kost €99, wat een keurige prijs is voor een apparaat dat je zoveel werk uit handen neemt. Nadeel is echter dat je daarmee je uren nog niet in je boekhoudpakket hebt. Dat is wel mogelijk, er is een API en integratie voor apps als Toggle, Google Calendar en Apple Calendar, maar daarvoor moet je een abonnement afsluiten. Dat kost maar liefst €9 per maand. Om bij de data te kunnen komen, die je zelf gegenereerd hebt. Mijn innerlijke Zeeuws meisje trekt dat slecht. 

De ZEI doet precies wat op de doos staat. Voor iemand die een pakket gebruikt dat integreert met deze dobbelsteen en die niet voor meer dan acht klanten tegelijk werkt, kan het een fantastische oplossing zijn. Maar wel eentje waar je voor blijft betalen.