Eerste indruk: FIFA 19 voelt weer net iets anders
Gallery-play ⚽️

Eerste indruk: FIFA 19 voelt weer net iets anders

19-09-2018 20:23 Laatste update: 20-09-2018 09:41

Vandaag verscheen de nieuwe FIFA-game. Rutger speelde FIFA 19 al en vindt het voetbalspel verslavender dan ooit.

FIFA 19 belooft veel vernieuwingen, maar kan de game de beloftes waarmaken? Veelbesproken zijn de nieuwe 'Huisregels'. Daarmee kun je voetballen volgens je eigen regels: geen overtredingen, alleen doelpunten met kopballen en volleys tellen of andere gekkigheid.

Maar de verbetering zit toch vooral in hoe de game aanvoelt tijdens het spelen. Studio EA strooit met termen als Active Touch System, Dynamic Tactics, 50/50 Battles en meer. Dat doet EA elk jaar, maar in FIFA 19 voel je echt het verschil.

De bal lijkt minder aan de speler te kleven en lijkt natuurlijker over het veld te rollen. Draai de verkeerde kant op en de bal rolt zo van je voet af naar de tegenstander. De nieuwe game voelt daardoor anders dan FIFA 18.

Preciezer de bal raken

'Timed finishing' is een innovatie die ik nog niet helemaal onder de knie heb gekregen. In plaats van één keer klikken om te schieten, kun je nu twee keer klikken om nog preciezer de bal te raken (of als je het niet op het juiste moment doet, juist minder precies). Voor de e-sporters onder ons ongetwijfeld een game-changer, ten goede of ten kwade. Voor de casual fan zoals ik is dit een innovatie om te negeren.

Wat niet is veranderd, is het commentaar. Het Engelstalige commentaar is nog steeds van goede kwaliteit, al hoor je in sommige gamemodes wel vaak dezelfde opmerkingen. Evert ten Napel en Youri Mulder zijn de Nederlandse stemmen en klinken precies zo enthousiast als vorige jaren: niet dus. Gelukkig is er de mogelijkheid om het commentaar standaard in Engels te zetten, zelfs als je de menu's allemaal in het Nederlands hebt.

Champions League

FIFA heeft altijd vooraan gestaan bij het inkopen van licenties om zoveel mogelijk spelers en clubs in het spel te krijgen. De Champions League ontbrak echter. Dit jaar kun je de ultieme voetbalprijs voor clubs wel winnen. In bijna alle gamemodes kom je de Champions League tegen. 

Ook nieuw is dat je makkelijk met de pijltjestoetsen van tactieken en formaties kan wisselen. Verder kun je een offline wedstrijd tegen een vriend spelen, waarbij je de beginscore kan aanpassen. 

The Journey 

Voor het seizoen 2018-2019 pakt de game in The Journey-modus het verhaal van Alex Hunter weer op. De jonge voetballer die je twee Fifa’s geleden hebt kunnen leren kennen. Zijn transfer naar Real Madrid bleek een prank te zijn. Daardoor moest hij Arsenal verlaten en naar de LA Galaxy om te voetballen en te feesten met Thierry Henry en James Harden. Dit jaar pakken we het verhaal weer op en spelen we meerdere karakters in zijn verhaal. Alex zelf, zijn zusje die als 17-jarige bij het nationaal elftal van Amerika mag komen spelen en zijn jeugdvriend Danny Williams. 

EA weet de familierelaties en het drama daaromheen goed in beeld te brengen. Het voetbalaspect bestaat grotendeels uit platte karakters: coaches die vinden dat je je plek moet verdienen en teamgenoten die jaloers zijn. Alex ontpopt zich tot een eikel eerste klas, waar jij als speler bijzonder weinig invloed op hebt. Alles om de spanning in het verhaal een beetje op te voeren. The Journey is een frisse alternatieve gamemode in een klassiek goede Fifa. 

Ultimate Team

Ultimate Team heeft een paar verbeteringen doorgemaakt, maar is in de basis nog steeds de verslavende moneymaker van EA Sports. Er zijn meer spelers, meer iconen van vroeger en meer manieren om live te spelen. Maar de essentie blijft hetzelfde. Je wordt op allerlei manieren uitgedaagd om na de aankoop van het spel je euro's te blijven inzetten om nieuwe packs te kopen.

De vraag is overigens of EA in sommige landen, waaronder Nederland, dit systeem zal aanpassen. Toezichthouders in meerdere landen onderzoeken namelijk of FIFA met de verkoop van de Ultimate Team-pakketten eigenlijk illegaal kansspel vormt.

Conclusie

Heb je FIFA 18, ben je een casual gamer en heb je alleen een krantenwijk? Dan is de 60 euro die je moet betalen voor FIFA 18 misschien wat veel gevraagd. Zeker als je het type bent dat zijn zuurverdiende centjes vervolgens ook nog opmaakt aan Ultimate Teams-packs, waar Ronaldo nooit in blijkt te zitten.

Wie een grote voetbalfan is of simpelweg de nieuwste versie moet hebben, krijgt met FIFA 19 zeker een leuke upgrade.

Volg Bright

Like Bright op Facebook.

Volg ons ook op Twitter en Instagram.