Duurtest Mercedes A200: de verrassende features
Led it be warm

Duurtest Mercedes A200: de verrassende features

05-10-2018 13:59 Laatste update: 10-10-2018 19:08

Na drie weken in de Mercedes Benz A200 verrast de auto nog steeds, in positieve zin. Autotester Rutger bespreekt een aantal van de nieuwe features.

De Mercedes A-klasse die we deze maand rijden in de Bright Duurtest is er eentje die tot de handgreepjes aan het plafond vol zit met slimmigheden. Sommige daarvan openbaren zich al snel: de navigatie met augmented reality, bijvoorbeeld. Maar sommige zijn pas na verloop van tijd zichtbaar. 

Zicht door de voorruit

Boven het stuur wordt een projectie getoond. Standaard zie je de snelheid in het midden, maar er zijn drie aan te passen vakjes. Zo kun je navigatie-instructies in het raam laten spiegelen, de maximumsnelheid die de camera op de borden heeft gelezen tonen en de stand van de cruise-control zien. Of je het nu minimalistisch of compleet wordt, met de knop onder je linkerduim kun je alles naar smaak instellen. 

Elke dag een ander dashboard

Het gigantische dashboard uit twee schermen is tot in detail aan te passen. De linkerklok, de rechterklok, wat daar tussenin gebeurt, het is allemaal naar eigen smaak aan te passen. Dat kan een beetje overweldigend zijn. Want wie heeft zich ooit de vraag gesteld of hij graag een toerenteller wil zien? Er zijn ook een aantal presets te kiezen. De sportieve rijder krijgt geel led-licht en zelfs een g-meter in de head-up display. De eco-gebruiker krijgt een groen licht en informatie over hoeveel benzine er wordt verbrand.

Het zal nog maar even duren voordat een bevolkingsgroep zich beledigd voelt door deze instellingen en een petitie begint. De led-verlichting in de deuren en het dashboard wordt dus mee veranderd, maar de meeste kleuren zijn weinig subtiel. Van hier-geen-methadon-spuiten-blauw tot paars in de stijl van 'MTV Cribs is bij Craig David op bezoek'. Zelf een tintje kiezen is dus aan te raden. 

Slimme klokken

Het digitale dashboard kan uiteraard veel meer dan een wijzertje vroeger kon. Zo zie je in één oogopslag hoe hard je rijd, op welke snelheid de cruise-control is ingesteld én wat de maximumsnelheid is. 

Verkleurende led-ringen

De ventilatieroosters in de A-klasse zijn kleine kunstwerkjes op zich, die geheel verdiend ook aangelicht worden. Mijn favoriete kleur is een soort okergeel. Als ik de verwarming een graadje naar beneden draai, veranderen de roosters direct naast mijn stoel tijdelijk naar blauw om te laten zien dat er iets is gebeurd. 

'Hé Mercedes'

Het kan wel eens eenzaam zijn als je lange stukken moet rijden, maar dan kun je met je spraakassistent een gesprekje voeren. Ze is nog niet zo snugger als bijvoorbeeld de Google Assistent, maar komt aardig in de buurt. Als je haar beledigt zegt ze "Au". 

Volg de Duurtest

Rutger Middendorp test elke maand een andere auto in de Bright Duurtest. Wekelijks beschrijft hij zijn ervaringen. Volg hier zijn updates. Lees ook:

Duurtest Mercedes A200: Duitse toekomstbeelden

Duurtest Mercedes A200: de verrassende features