Review: Forza Horizon 4 is meer gekte op wielen
Heerlijk race-recept

Review: Forza Horizon 4 is meer gekte op wielen

22-10-2018 14:30 Laatste update: 14:32

Forza Horizon 4 is de game voor Xbox- en pc-bezitters die actie willen in hun racegames. Rutger racete met zijn pick-up tegen een hovercraft.

Ik was eerlijk gezegd een beetje klaar met Forza Horizon. Deel 3 had ik al niet zo veel meer gespeeld en het idee van nogmaals een gerecht met hetzelfde recept, maar dan in Engeland, klonk niet heel aantrekkelijk. Maar Forza Horizon 4 is toch verslavend. 

Het recept

Het recept voor een Forza Horizon 4-game is niet eenvoudig. Je neemt:

- een gigantische kaart, gebaseerd op een werkelijk bestaande regio, met elk type weggetje dat je kan bedenken (van snelweg tot blubberpad).

- meer dan 450 absurd gedetailleerde auto's van elk mogelijk type (van driewieler tot vrachtwagen)

Dit wordt langzaam aan de kook gebracht, om je te kunnen laten wennen aan de logica en de interface van het spel. Maar als het eenmaal los gaat, dan heb je een game die alles doet wat je van een racegame zou kunnen verwachten - behalve een geloofwaardige representatie van de werkelijkheid, natuurlijk. 

Gekte en 4K-pracht

Als de game eenmaal op stoom is, race je met gemodificeerde VW Kevers door riviertjes, probeer je met een pick-up een hovercraft in te halen en rag je een Lamborghini door de pittoreske straatjes van Engelse dorpjes. Die gekte moet je aanstaan.

Houd je het liever een beetje realistisch allemaal, dan zit alles je in de weg. Het feit dat je de stenen muurtjes langs de wegen aan de kant kan stuiteren, dat de Engelsen legaal een Festival georganiseerd hebben waar een volledige provincie voor stilgelegd moet worden en zo is er eindeloos veel kritiek te leveren door de persoon die meer van racesims houdt.

Maar speel de game op 4K en kijk eens een replay terug. Dan is het knap lastig om nog kritiek te leveren. Af en toe lijkt het alsof je iets ziet dat nog scherper is dan de werkelijkheid. 

 

Wat is nieuw?

Ja, zul je zeggen, what else is new? Dat was in de vorige versies van Forza Horizon ook allemaal zo. Wat nieuw is, is de mogelijkheid om naadloos over te gaan van lokaal spelen naar online spelen. Als je een stukje gevorderd bent en het eerste seizoen van het Forza Horizon Festival uitgespeeld hebt, komen er plotseling 72 spelers je kaart binnen rijden. Daar wordt het allemaal een stuk levendiger van.

Visueel is het grootste spektakelstuk de introductie van seizoenen. Je kunt rijden in de lente, zomer, herfst en winter. Opwarming van de aarde is nog geen issue (het blijft een arcadegame) en dus zijn winters gewoon wit met sneeuw. De seizoenen zorgen er niet alleen voor dat het interessant blijft om te kijken, maar ook de grip verandert totaal. Met een Porsche 911 GT3 een besneeuwde berg op bleek best problematisch te zijn. Met een Land Rover daarentegen ging het moeiteloos. Die extra laag realiteit brengt de game echt tot leven. 

Kopen dus?

Als je al overwoog om de game te kopen voor je Xbox One of PC, dan zou ik zeggen: doen. De game stelt niet teleur. Alleen de hardcore sim-racer zou zijn overtuigingen eens moeten heroverwegen. Want hoezeer het recept ook lijkt op de eerdere games, in Forza Horizon 4 komt alles wel prachtig bij elkaar.