Getest: Huawei-laptop met webcam in het toetsenbord
Laptop-review

Getest: Huawei-laptop met webcam in het toetsenbord

01-11-2018 10:21 Laatste update: 19:57

Stijn Goossens

Huawei is vooral bekend van zijn smartphones, maar het Chinese merk verkoopt nu ook laptops in Nederland. De MateBook X Pro is een goede laptop, maar met een rare webcam.

De Huawei MateBook X Pro heeft een achtste generatie Intel Core i7-processor, 512GB opslag en 16GB werkgeheugen. Het 13,9 inch touchscreen is prachtig helder en scherp (3000x2000 pixels). De beeldverhouding is 3:2, waardoor je meer verticale ruimte hebt. De laptop valt niet onder de grafisch krachtigste ultrabooks met zijn NVIDIA MX150-gpu, maar hij is snel genoeg voor een veeleisende dagelijkse gebruiker. Hij houdt het zeker een werkdag vol met zijn 12 uur accuduur. 

Er is een prettige combinatie van twee USB-C-poorten (1x met Thunderbolt) en een USB-A-poort. Je hoeft dus niet meteen een koppelstuk aan te schaffen om oudere USB-aansluitingen te kunnen gebruiken. Over koppelstukjes gesproken: die levert Huawei gewoon mee. USB-C naar VGA, HDMI, USB-A en een extra USB-C-aansluiting. Daar kan menig laptopfabrikant nog een voorbeeld aan nemen. 

Vreemde webcam

De MateBook X Pro heeft zeer dunne schermranden. Zo dun zelfs dat de webcam niet meer boven het scherm geplaatst kon worden. Huawei lost dit op door de webcam te verstoppen onder een knopje in het toetsenbord. Tussen F6- en F7-toets springt een knopje omhoog en komt de camera tevoorschijn.

Dat is misschien een handige oplossing om de webcam snel uit te zetten zodat hackers niet ongemerkt kunnen meekijken, maar de kijkhoek van de camera zorgt voor vreemde beelden. Je ziet je vingers in beeld als je tegelijkertijd iets typt. Je handen hangen namelijk praktisch voor de webcam. Videobellen en tegelijk notities maken is dus geen verstandige combinatie.

Beeld van webcam Matebook X Pro

Herkenbaar ontwerp

De speakers klinken verrassend goed. De laptop ondersteunt Dolby Atmos-geluid, waardoor het geluid wat meer om je heen te horen lijkt te zijn. De trackpad is vrij groot, maar voelt wat onstabiel aan. Gelukkig kan je nog gebruik maken van het touchscreen en een extra muis is zeker een aanrader.

Het toetsenbord typt prima en de vingerafdruksensor, die rechtsboven het toetsenbord in de powerknop verwerkt zit, is snel en nauwkeurig. Je hoeft eigenlijk nooit meer een wachtwoord in te tikken als je de laptop opstart. 

Het ontwerp van de laptop heeft veel overeenkomsten met de MacBook Pro, zowel qua kleur als het design. 

Plus- en minpunten

De Huawei MateBook X Pro is een verrassend prettige laptop met af en toe wat haken en ogen, zoals de plaatsing van de webcam en de trackpad. Daar staan een prachtig scherm, een strak design en de weloverwogen poorten als pluspunten tegenover.

De laptop is bedoeld voor mensen met een groot budget: hij kost 1899 euro. Die prijs betaal je vooral voor het mooie scherm, de goede speakers en het lichte gewicht (1,3 kg).

Zoek je meer kracht in een laptop, dan zijn er betere opties bij de concurrentie. De nieuwe HP Spectre x360 is bijvoorbeeld een 2-in-1-laptop met een langere accuduur en een goede bouwkwaliteit. De Asus Zenbook Pro 14 heeft krachtige presentaties en een uniek trackpad met een ingebouwd scherm. En Dell biedt met de XPS 13 een krachtigere en stijlvolle laptop met eveneens dunne schermranden. Kortom: Huawei gaat de strijd aan in een drukbezette markt.