Getest: 'Spotify' voor tijdschriften Readly
Leesmap 2.0

Getest: 'Spotify' voor tijdschriften Readly

14-12-2018 11:50 Laatste update: 17:44

Readly is een streamingdienst voor tijdschriften. Voor een tientje per maand heb je de leesmap van de 21e eeuw.

Voor ongeveer tientje per maand kun je video's binge-watchen tot je misselijk bent bij Netflix of Videoland, meer muziek luisteren dan er uren in je leven zitten bij Spotify of Deezer, en e-books verslinden tot je scheel ziet met Kobo Plus. En sinds kort kan je ook onbeperkt tijdschriften lezen met Readly. Die dienst kost ook een tientje per maand.  

Het aanbod aan digitale magazines is overweldigend groot. Grote titels als Stuff, Rolling Stone, GQ, Time Magazine, The Atlantic, Esquire, National Geographic, maar ook niche magazines als Brew Your Own, The Army Times en Country Woman. Meer dan 3500 titels zijn beschikbaar. En zonder dat je achteraf met oud papier komt te zitten. Ik testte de dienst op een smartphone met een goed scherm.

Tekst-only versie is soms handig

Readly laat je aangeven wat je favoriete tijdschriften zijn, zodat je maar één keer hoeft voor te sorteren. Bovendien kun je via wifi hele tijdschriften downloaden, zodat je gewoon in het vliegtuig kunt lezen.

Een magazine is een flink formaat en niet elk tijdschrift vertaalt dus even lekker naar het scherm van een smartphone. Gelukkig is er een speciale leesstand, waarin plaatjes worden weggehaald en je een tekst-only versie van elk artikel krijgt. Bij de Hello Magazine mis je dan de plaatjes van Royals op een strand in een bikini, maar bij magazines met echte leesverhalen is dat een uitkomst.

Je leest de Playboy natuurlijk voor de interviews

Selectie

Op een smartphone is de leeservaring best goed, maar voor het betere bladerwerk is een grote tablet aan te raden. Met een 13 inch iPad Pro is de ervaring ongetwijfeld een stuk beter. Readly voelt, ondanks dat het nog maar kort onderweg is, als een volwassen dienst. Er is een flink aanbod, de user-interface is prima en de prijs-kwaliteitverhouding is ook dik in orde.

Het enige dat ik daarnaast nog miste is het gevoel dat ik in een eigen omgeving ben. Ondanks dat ik mijn favoriete magazines geselecteerd had, kwam ik toch nog regelmatig dingen tegen die ik echt niet hoef te lezen (The Rugby Paper, Bussi Bär, Hollands Glorie, History of Vampires of Frau mit Herz, om maar een paar voorbeelden te noemen). Het zou mooi zijn als die na de eerste selectie wat verder weg verdwijnen in de interface.

Wie graag bladen leest, ongeacht welk genre, heeft voor een tientje per maand meer keuze dan de Bruna. Dat maakt Readly een aanrader.

Voor echt elk wat wils en meer