Android vs iOS

Overstappen van iPhone naar Android: en weer terug?

17 augustus 2019 14:48

Rutger Middendorp stapte na bijna 10 jaar iPhones over op een Android-telefoon. Hij blikt terug op de overgang. Met een iPhone in de hand.

Lees ook: Overstappen van iPhone naar Android: deel 1deel 2 en deel 3

Een smartphone van meer dan €1000 vond ik zo afschuwelijk niet te verkopen, dat ik besloot minimaal vier weken met een Android-toestel uit een wat dragelijker prijsklasse te leven. Zes weken heb ik het volgehouden met mijn OnePlus 7 Pro en als mijn bankieren-app geen gedoe had gegeven, was ik misschien wel gebleven. 

Handigheden van Android

Het leven met Android was heel goed te doen. Ik heb lekker gespeeld met de Google Lens, heb een keer betaald met de NFC-chip en kon daarmee ook mijn koptelefoon in 1 seconde koppelen. Allemaal geinige extra’s, die me wel bevielen. Op sommige punten was de OnePlus zelfs beter dan wat ik gewend was van mijn iPhone SE. De leesfunctie die de OnePlus heeft, maakte als ik de Kobo-app opende van mijn smartphone een prachtig monochroom schermpje, dat voor een e-ink scherm door kon gaan. Lekker rustig aan de ogen. Switchte ik terug naar een andere app, dan kwam de kleur langzaam terug. Chique en bruikbaar. 

Ik maakte een thuisschermpje aan speciaal voor reizen. Met een NS-preview van mijn traject, mijn e-ticket voor het aanklikken en App in the Air-widget die precies aangaf welke gate ik moest hebben, waar ik moest zijn en of er geen vertragingen waren. Allemaal dingen die op de iPhone niet op die manier handig bij elkaar te plaatsen zijn. Ik installeerde twee shortcuts voor de meest gebelde nummers en had het gevoel meer controle te hebben over de interface. Tijdens het typen was de autocorrect-functie van Google ook vele malen beter dan wat Apple biedt. 

Maar de killer-optie is iets heel eenvoudigs. Alle navigatie zit onderaan bij je duim. Of je nou terug wil binnen een applicatie of van app wil switchen, linksonderin omhoog swipen werkt.

Toch terug naar iPhone

Toch heb ik €900 van mijn zuurverdiende centen betaald voor een nieuwe iPhone XR, terwijl ik de OnePlus 7 Pro al in huis had. Twee redenen zijn daar voor. Mijn ASN Bankieren-app bleef lastig doen. Volgens de helpdesk van ASN kwamen de klachten omdat ik de nieuwe gesture control gebruikte. Maar ook na het terugzetten van de teletubbie-icoontjes onderin mijn scherm, kwam het probleem af en toe naar voren.

De iPhone is juist bulletproof op dat gebied. Als iets werkt, werkt het altijd. Als het stuk is, hebben heel veel mensen er last van en wordt het over het algemeen snel gefixt. Los daarvan had ik door deze problematiek het besef dat Android echt een veel opener systeem is, waarbij mijn internetbankieren-app werkelijk minder veilig is dan op iOS. Ik moet weer na gaan denken over veiligheid bij het installeren van apps. Daar heb ik geen zin in na jarenlang een smetteloze iPhone-ervaring. 

Een tweede issue was Google’s datahonger. Wil je alle fancy nieuwe features gebruiken van Android, dan moet je je locatie delen, je camera open zetten, kortom: je moet Google met je meest intieme data vertrouwen. En dat is lastig, want het verdienmodel van Google is juist die data. Als mijn telefoon me dan vraagt als ik een restaurant uitloop om die te reviewen, vraag ik me af of ik hier nou beter van wordt of dat ik vrijwilligerswerk voor Google aan het doen ben. Bij Apple tik ik €900 af in het vertrouwen dat zij daar het geld al verdiend hebben. 

Waar ik Google echt niet begrijp is in de manier waarop ze hun eigen diensten met elkaar laten praten. Waarom kunnen de mensen die ik laat herkennen in Google Photos niet ook herkend worden door mijn cameradeurbel van Nest (eigendom van Google)? Waarom integreert diezelfde gezichtsherkenning niet met mijn Google-contacten? Dat zou toch logisch zijn? Misschien moet ik me verheugen dat Google blijkbaar nog niet zo heel goed is met mijn data, maar als ik mijn ziel toch aan de duivel verkoop, wil ik er wel een goede deal voor terug. 

Ik zou me er eventueel nog toe kunnen zetten om heel scherp om te gaan met elke beslissing om een app toestemming te geven iets wel of niet te doen. Als ik daarmee serieus geld bespaarde. Maar de noodzaak om me ook druk te maken over virussen en hacks doet me na deze escapade terugkeren op het oude nest. Apple, stel me niet teleur! 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Overstappen van iPhone naar Android - deel 1

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Overstappen van iPhone naar Android – deel 2

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Overstappen van iPhone naar Android: deel 3

is de iPhone beter dan Android...

of Android beter dan iPhone?