Getest: Teufel Airy bluetooth-koptelefoon
Luchtig geluidje

Getest: Teufel Airy bluetooth-koptelefoon

28-01-2019 19:43 Laatste update: 19:43

De Teufel Airy is een lichtgewicht en opvouwbare Bluetooth-hoofdtelefoon. Rutger draaide er zijn favoriete liedjes op.

De categorie hoofdtelefoons kun je eenvoudig onderverdelen. Wil je niet moeilijk doen, dan gebruik je de dopjes die bij je smartphone zaten. Wil je draadloze oordoppen, dan koop je de AirPods of een van de alternatieven. En wil je 'over-the-ears', dan koop je de noise-cancelling koptelefoon van Sony of Bose. Wil je 10 jaar terug in de tijd en teveel betalen, dan koop je een Beats by Dre. Voor de rest van het aanbod zijn er heel veel opties. Eén daarvan is de Teufel Airy, een klein op te vouwen on-ear bluetooth hoofdtelefoon. De oorkussens zijn naar binnen te vouwen, waardoor hij in een binnenzak past, mits je baggy kleding draagt. 

Geluid en pasvorm

Persoonlijk ben ik geen groot fan van 'on-the-ears', omdat ik als brildrager altijd last krijg van mijn oren. De schelpen klemmen mijn oren tegen mijn brilpootjes aan, wat niet comfortabel is. De Airy doet zijn naam eer aan door niet al te strak op het hoofd te zitten. Het geluid is goed, wat je zou verwachten voor een hoofdtelefoon van 149 euro. De bas is in tegenstelling tot de Sony MDR-XB650T die ik ook wel gebruik niet te heftig aanwezig. Het geluid is wat neutraler, wat zorgt voor een minder vermoeiende luisterervaring. Hij kan niet op tegen de Grado SR60 on-ear die ik hier ook heb liggen, maar die heeft voor hetzelfde bedrag dan weer gewoon een draadje.

De Airy heeft ook nog een bedrade ingang, waardoor je ook als de accu leeg is nog steeds muziek kan luisteren. De rode ringen op de foto's zijn te vervangen door gele, groene en witte exemplaren. Waarom Teufel reggae-kleuren gekozen heeft bij een witte hoofdtelefoon, is niet helemaal duidelijk. Alleen de rode en witte lijken bij de rest van het ontwerp te passen.

Bediening

Koppelen via Bluetooth gaat eenvoudig, al heb je de instructie nodig om een nieuwe koptelefoon toe te voegen. Nadat je de eerste koptelefoon hebt aangemeld, is opnieuw vindbaar worden alleen mogelijk door de vooruit- en achteruitknop tegelijk in te drukken. De hoofdtelefoon geeft aan wat de status is. Een Engelstalige dame zegt in je oor 'connected' als je gekoppeld bent. 

Op je linkeroor zitten bedieningsknoppen. Play/Pause, Vooruit, Achteruit en een ronde knop voor het volume. Die bediening is het grootste minpunt van de Airy: de volumeknop werkt nogal indirect. Als je hem snel beweegt, werkt hij zelfs helemaal niet. De andere drie knoppen zijn lastig te vinden. Zowel het logo van Teufel als de icoontjes van de knoppen zijn een beetje opgehoogd, waardoor vooral de playknop moeilijk terug te vinden is. 

De accu houdt het lang vol: 15 uur, een getal dat ook werkelijk haalbaar is. 

Conclusie

Teufel heeft de Airy nu zelf in de aanbieding voor 99 euro. Voor dat bedrag is deze koptelefoon een aanrader. Voor de adviesprijs van 149 euro zijn er meer opties van vergelijkbare kwaliteit.

Getest: AirPods-alternatieven voor je Android-telefoon