Waterschade voorkomen

Review: woonverzekering met watersensoren

5 juni 2019 17:33

Een nieuwe inboedelverzekering bevat naast een stukje papier ook een veiligheidspakket met sensoren en een app. Voorkomen is beter dan uitbetalen, zeg maar. Rutger testte het pakket.

De ANWB heeft een nieuwe Woonverzekering met de titel "Veilig van Huis". Behalve een fraaie polis voor in die map waar je niet in durft te kijken krijg je ook twee bewegingssensoren, twee watersensoren, een rookmelder en een cameraatje en een wifi-hub om die dingen aan te knopen. In de 'ANWB Veilig van Huis'-app krijg je meldingen en kun je meekijken met je camera. 

Volgens de ANWB maken haar leden zich vooral druk over inbraak en brand in huis en kopen ze daarom rookmelders (80%) en dievenklauwen (60%). Waterschade blijkt echter vaker voor te komen dan diefstal en brand. De ANWB alleen al krijgt per jaar 900 meldingen van lekkage. De watersensoren zouden de ANWB dus potentieel geld kunnen besparen en hun leden de nodige ellende. 

Installatie van de set gebeurt altijd door een professional. Die keek bij mij even mee waar de handigste plek zou zijn om een bewegingssensor op te hangen. Zicht op de meest logische plek om in te breken is het handigste. Als je een voordeur in een portiek hebt bijvoorbeeld. Of een raam dat op een steegje uitkomt. 

Sensoren

De meegeleverde bewegingssensoren zijn van Fibaro. Dat zijn de meest badass sensoren die te krijgen zijn, want ze lijken op oogballen met gloeiende irissen. Zelfs als het alarm niet afgaat is "The Eye of Sauron" wellicht genoeg om inbrekers af te schrikken. De rookmelder is indrukwekkend klein (ongeveer 1/8 van een reguliere rookmelder).

De waterschademelders die meegeleverd worden zet je eenvoudig in het kastje onder de wasbak of bij de CV ketel op de grond. Bij een klein beetje water beginnen de sensoren te piepen én krijg je een melding in de app. Het cameraatje is een koddig Full HD-kubusje dat je dankzij een scharnierende poot in elke hoek kan verstellen. De hub die alles aan elkaar knoopt en je informatie doorspeelt aan de cloud is een Raspberry Pi verstopt in een fraaie witte behuizing. 

Alarmcentrale

In tegenstelling tot de meeste smarthome-systemen is bij dit ANWB-pakket een alarmcentrale geschakeld. Eerst krijg je een melding in je app, reageer je daar niet op dan krijg je een aantal SMS'jes, reageer je daar niet op dan word je tot drie keer gebeld. Reageer je daar niet op dan wordt er alarm geslagen. De hele set apparatuur kost je €12,50 per maand voor de looptijd van je verzekering. De inboedelverzekering die daarbij hoort kost €7,50 (als je op mijn adres woont, voor Amsterdam-Oost betaal je drie keer zoveel) en de aansprakelijkheidsverzekering is €4,50.

Het alziend oog
De koddig kleine rookdetector

Nadeel

Grootste nadeel van het systeem is dat het niet leuk samen speelt met andere smarthome-oplossingen. Heb je Hue-lampen, dan kun je die dus niet schakelen als je bewegingssensoren iets zien bijvoorbeeld. De ruimtes in je huis worden niet uit Homekit of Google Home gehaald en dus is integratie met spraakassistenten in de nabije toekomst ook niet te verwachten. Het werkt daardoor eenvoudig, maar het is niet erg uitbreidbaar.

Meer rookmelders, watersensoren of bewegingsmelders toevoegen is eenvoudig. Je kunt online voor rond de €60 per stuk de melders kopen. De Neos Smartcam kan ik in Nederland niet vinden online, maar is in Engeland te koop voor omgerekend 23 euro. Voor dat geld is het een verbazingwekkend goede camera. Als je een idee wilt hebben of de kat de vaas heeft omgekegeld thuis, maar het boeit je niet welke kat het was, dan is deze camera goed genoeg. 

Goede deal

Snel doorrekenend lijkt het erop dat je binnen 2,5 jaar alle apparatuur afbetaald hebt bij de ANWB. Daarna blijf je natuurlijk wel doorbetalen. Maar bij veel andere beveiligingssystemen betaal je al meer dan €12,50 per maand voor die alarmcentrale.

Al met al is de Veilig van Huis-inboedelverzekering met het smarthome-pakket een goede deal voor wie een oogje in het zeil wil houden op de eigen woning en de extra zekerheid van een alarmcentrale waardeert. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Slimme Luxaflex-gordijnen werken nu met accu's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Philips Hue krijgt slimme stekker en imitatie-gloeilamp'