Wahoo Elemnt Roam: fietscomputer met kleurenscherm
Eerste Indruk

Wahoo Elemnt Roam: fietscomputer met kleurenscherm

28-05-2019 12:12 Laatste update: 12:14

Wahoo, fabrikant van fietstrainers en fietscomputers, heeft de Elemnt Roam-fietscomputer met gps-navigatie geïntroduceerd. Ten opzichte van zijn voorganger, de Elemnt, heeft de nieuwe fietscomputer een aantal verbeteringen, zoals een kleurenscherm.

Waarom zou je nog een apart gps-navigatiesysteem aanschaffen als je gratis met iedere smartphone kan navigeren? Dat is een goede vraag als het om auto- of motornavigatie gaat. Er zijn legio navigatie-apps om uit te kiezen en in de auto of op de motor kan je je smartphone tijdens het navigeren altijd opladen.

Op de fiets daarentegen is het niet kunnen opladen één van de  redenen dat je mogelijk juist wel een aparte fietscomputer met navigatie wil. Hoewel e-bikes steeds vaker zijn uitgerust met een usb-aansluiting voor opladen, geldt dat natuurlijk niet voor de niet-elektrische fiets. En navigeren met een smartphone slurpt stroom: je toestel zal binnen enkele uren leeg zijn.

Met de robuuste, water- en stofdichte Elemnt Roam die je met de bijgeleverde beugel en snel-vergrendelingssysteem op je fietsstuur monteert kan je volgens Wahoo 17 uur navigeren. Of je dat in de praktijk ook haalt, is maar de vraag maar zelfs 12 uur is genoeg voor de langste fietstochten.

Specialistische data

Nog een reden om voor een aparte fietscomputer te kiezen is dat de Wahoo Elemnt Roam, net zoals zijn concurrenten van onder andere Garmin, een fietscomputer is waarmee de serieuze wielrenner of mountainbiker allerlei specialistische data in kaart brengt. 

Denk dan aan vermogensmeters in trappers, hartslagbanden, elektronische versnellingen, cadansmeter, snelheidsmeter en spierzuurstofsensoren etc. Veel van dat soort accessoires werken met het ANT-protocol om draadloos data naar de fietscomputer te seinen. Uiteraard ondersteunt de Roam ANT, of liever gezegd: de moderne versie ANT+, FE-C geheten. Dat staat voor 'Fitness Equipment Control' waarmee fitnessapparaten zoals Wahoo's indoor fietstrainer Kickr met fietscomputers kan communiceren.

Geen touchscreen

De Elemnt Roam is net zoals zijn voorgangers heel makkelijk in te stellen via de Wahoo-app op je smartphone. Wahoo biedt ook integratie met onder andere Ride with GPS, Komoot, Strava en Best Bike Split. Het is een fluitje van een cent om een route van deze diensten op je Elemnt Roam over te nemen. Dit is één van de sterke punten van Wahoo-fietscomputers die aanzienlijk vriendelijker in gebruik zijn dan de vaak uitgebreidere Garmin-fietscomputers.

Wat ook heel fijn werkt zijn de 'pagina's' op het scherm die je naar hartelust kunt aanpassen met maximaal 11 datavelden. Je kan meerdere pagina's met verschillende datavelden indelen. Tijdens het fietsen kan je via de fysieke knoppen van de Roam die geen touchscreen heeft, heel gemakkelijk inzoomen op deze data. Bij iedere druk van de knop neemt het aantal datavelden met twee af zodat je bijvoorbeeld helemaal ingezoomd alleen nog je snelheid en de afgelegde afstand heel groot op het scherm ziet. Erg handig maar dat hebben de andere Wahoo-fietscomputers ook.

Kleurenscherm

De Elemnt Roam is de eerste Wahoo met een kleurenscherm met 7 kleuren en zwart en wit. Die 8 kleuren moeten het navigeren en workouts verduidelijken. Dat werkt wel maar het zijn nogal gedimde pastelkleuren die helderder zouden mogen. Overigens is het scherm nog een reden waarmee de Wahoo's smartphones als fietsnavigatie de loef afsteken. Hoe feller het omgevingslicht (zoals zonlicht), des te beter is het scherm te lezen.

Navigatiekaarten

De Roam ondersteunt nu ook voor het eerst volwaardige routeerbare navigatiekaarten compleet met straat- en routenamen en adressen zodat je à la een TomTom kunt navigeren, maar dan aangepast voor de fietser. Een enorme stap vooruit ten opzichte van zijn zijn voorganger, de Elemnt.

Dankzij deze kaarten kun je nu met de Roam ook een route herberekenen als je van de route afwijkt, aangeven dat je bijvoorbeeld van huis uit de snelste route wilt naar het begin van de feitelijke route die je wilt rijden, waypoints bewaren en je gereden route weer omgekeerd terugrijden. Daarentegen ontbreken er ook weer zaken als routeren naar POI's, oftewel Points of Interest zoals hotels, campings, restaurants etc.

Het laden van routes duurt in vergelijking met een smartphone lang. En de opbouw van een kaart duurt zelfs tergend lang als je fors uitzoomt om bijvoorbeeld het overzicht van de route te bekijken. Niet alleen is het langzaam maar je kan de kaart ook niet opschuiven omdat de fietscomputer geen touchscreen heeft of een optie om de kaart te 'pannen'. Je kunt alleen inzoomen. Jammer.

Fietsgadgetnerd

In grote lijnen zijn de verbeteringen in de Elemnt Roam ten opzichte van zijn voorganger de Elemnt een kleurenscherm en volwaardige navigatie. Het kleurenscherm draagt zeker bij aan een betere ervaring en de nieuwe volwaardige navigatiemogelijkheid is een grote verbetering maar nog niet helemaal af. Althans op dit moment. Eind mei komt Wahoo met een update waarbij je ook Strava turn-by-turn navigatie-instructies krijgt. In juni komt er een update met ondersteuning voor elevatie-overzicht van je routes in andere modi. Nu zie je dat alleen in geplande routes. De Wahoo Elemnt Roam is nu te bestellen voor 349 euro

Wil je echt alle details van de Wahoo Elemnt Roam weten en heb je eventjes de tijd, dan raad ik je van harte de ongelooflijk uitgebreide review van mijn favoriete fietsgadgetnerd DC Rainmaker aan. Die weet volgens mij nog meer over de Elemnt Roam dan Wahoo zelf.