© Bright

Review: met deze gadget houd je oma op de hoogte
Eerste indruk

Review: met deze gadget houd je oma op de hoogte

04-06-2019 14:40 Laatste update: 05-06-2019 09:42

De oma van Bram bleek te digitaal voor de Komp, de tv-achtige tablet met slechts één knop. Voor wie is het wél bedoeld?

De Komp van het Noorse sociale-innovatiebedrijf No Isolation is een kruising tussen een digitaal fotolijstje en eenzijdig WhatsAppen, bedoeld voor ouderen die moeilijk mee kunnen gaan met deze digitale tijden. Een kind of kleinkind zet het grote 17 inch apparaat met het kraakheldere scherm in de huiskamer van oma en/of opa, installeert zelf een soort WhatsApp-achtige groepsgespreksapp en kan vervolgens met de hele familie gemakkelijk foto's en tekstberichten achterlaten.

Oma en/of opa zien de berichten vanzelf op het scherm verschijnen; ze hoeven het apparaat alleen aan te zetten. Ook is de Komp geschikt om videogesprekken mee te voeren.

Oma was te handig

Deze vernuftige anti-gadget wilde ik graag testen met mijn schoonoma Toos (82) die met haar 10 jaar oudere vriend in Drenthe woont. Maar helaas bleek mijn oma niet geschikt: ze was namelijk te veel meegegaan met deze tijd.

Zo appt Oma Toos erg snel terug als ik haar een foto van mijn baby stuur. Ook draait ze haar hand niet om voor een fotootje maken hier en daar. Ze is zelfs niet bang om op het video-icoontje te drukken en zo een videogesprek te starten. Ze moet er wel tijd voor maken, want ze heeft het wel erg druk met de visite die steeds bij haar op de drempel staat.

Kijk ook: anonieme oma voltooit eerste WhatsApp-video

Voor de echte digibeten

De Komp is bedoeld voor de echte digibeten, die niet meer mee willen of kunnen met digitale ontwikkelingen. Met het gebrek aan een achterhaalde oma ben ik de Komp zelf maar gaan testen.

Voor een digitaal fotolijstje kan het redelijk veel, voor een tablet kan het bijna niks. Eigenlijk moet je het zien als een tablet met maar één app, waar de bezitter maar over één ding controle heeft: het apparaat aan- en uitzetten. En vooruit, het volume aanpassen.

Jammer

Wat ik een gemis vind, is dat de oma's en opa's niks terug kunnen sturen via het apparaat. Zo wordt het geen gesprek maar meer een zender en ontvanger, bijna zoals klassieke tv. Misschien wordt het al te snel te ingewikkeld voor oma en opa, maar voor de motivatie van de familieleden zou tweerichtingsverkeer wel gewenst zijn.

Ook is het apparaat aardig aan de prijs: 990 euro. Huren kan ook voor 65 euro per maand, maar dat heb je er dus na 15 maanden uit. Het scherm is erg groot, mooi en oma-vriendelijk met een hoog contrast en grote letters. De ingebouwde camera is van erg lage kwaliteit, maar de microfoon is wel weer prima.

Mooi idee

Komp is een mooi initiatief en kan ik me zeker voorstellen dat veel ouderen én hun kinderen gebaat zijn bij makkelijker contact houden. Zo waren er volgens onderzoek van Eurostat in 2017 maar liefst 126.000 75+-ers die hooguit eens per maand contact hadden met familie en vrienden. Daarbij zou het een uitkomst kunnen zijn voor de groeiende groep dementerenden, omdat bij hen de technische kennis meestal al snel wegvalt. 

Ook is het, zoals bij het slimme digitale fotolijstjes de Google Nest Hub, altijd leuk om verrast te worden met afbeeldingen van mensen die je lief hebt. De Komp motiveert zeker om meer aan je oma te denken en het is zelf ook leuk om te zien waar je familie mee bezig is. Een Komp-app als een soort mini-sociaal netwerk die ook op goedkopere tablets te installeren is, zou denk ik een mooi alternatief zijn voor de iets minder digibete ouderen.

Ik denk dat de doelgroep van dit product klein is en op een natuurlijke wijze snel slinkt. Mijn 82-jarige oma Toos is bij de pinken genoeg om WhatsApp onder controle te krijgen en ik vermoed dat het voor de 'nieuwe ouderen' alleen maar vanzelfsprekender wordt.

Kijk ook: hoe handig is de Google Nest Hub?