© Bright

Review Mini Countryman Plug-in: niet klein, toch fijn
Conclusie Duurtest

Review Mini Countryman Plug-in: niet klein, toch fijn

12-07-2019 19:59 Laatste update: 20:59

We hebben vier weken met de Mini Cooper S E Countryman All4 geleefd. We kampeerden, namen een rubberboot mee achterin, probeerden zoveel mogelijk elektrisch te rijden en zetten alle lampen op de regenboogstand. Wordt het afscheid moeilijk?

Rutger Middendorp test elke maand een andere auto voor Bright. Volg hier de updates. Dit keer: de Mini Cooper S E Countryman All4.

Bij de meeste auto's die we testen beïnvloeden eerdere ervaringen met het merk of type vaak de eerste indruk. Ook in het geval van deze Mini Countryman. Hij is al jaren op de markt, maar we hebben hem steeds niet getest omdat hij niet zo 'Bright' leek van een afstandje. Geen designwonder, geen technisch vernuft dat uitgelicht moest worden en geen pop-icoon.

Dat de Countryman de eerste deels elektrische Mini is, was onze aanleiding om er vier weken mee op pad te gaan. Maar alle andere eigenschappen telden natuurlijk ook mee in onze beoordeling. Dus hoe goed is de Mini als elektrische auto? En hoe goed is hij overall? 

Mini-bereik

De Countryman heeft een klein accuutje aan boord waar je een kleine 30 kilometer elektrisch mee kan rijden. Voor alle ritjes die enkele reis niet meer dan 15 kilometer zijn, kun je dus zonder benzine te verbranden vooruitkomen. Je maximumsnelheid is dan beperkt tot 120, maar je kunt prima mee komen met het verkeer.

Waar een hybride echter in moet excelleren, is het beperken van je benzineverbruik. Ook als je langere stukken rijdt. Met 224 pk onder de kap moet je daar niet teveel van verwachten natuurlijk. Maar ik reed gemiddeld 1 op 13 en dat vond ik niet echt indrukwekkend zuinig. Zeker gezien ik de Mini absoluut niet reed als een hooligan.

Om zijn elektrische kwaliteiten hoef je hem dus niet per se te kopen. Wil je echt graag je verbruik verminderen, dan koop je voor hetzelfde geld bijna elke elektrische middenklasser die te koop is: de Nissan Leaf, de Hyundai Kona, de Renault Zoe, de Hyundai iOniq en de Opel Ampera. Allemaal te krijgen voor een vergelijkbaar bedrag. Dan rijd je écht elektrisch. 

Maxi Auto

Maar wie vergeet dat er Mini op de neus staat (en op 500 andere plekken in en om de auto) en negeert dat dit een plug-in is, rijdt een heerlijke auto. De Mini had in onze duurtest de Porsche 911 als voorganger, dus de eerste week was sowieso even slikken. Maar ik vermoed dat de Peugeot Rifter die we vanaf komende week rijden het ook lastig krijgt.

Want de Countryman is een hele fijne auto om te rijden. Hij is ruim, hij zit goed en er is in onze versie van rond de 50K elk speeltje te vinden dat je bedenken kunt. Behalve adaptive cruise control. De versnellingsbak met dubbele koppeling gaat onmerkbaar verfijnd te werk. Het motorblokje dat het met slechts 3 cilinders moet doen, klinkt nooit astmatisch. Het stuurkarakter is volwassener dan je zou verwachten bij een Mini. Meer op comfort gericht dan op boenen door de bochten.

Verfijnde middenklasse SUV

De Countryman is een verfijnde middenklasse SUV, waar je comfortabel mee kunt reizen. Dat woordje Cooper op de kont staat wellicht niet voor volgas een rotonde over, maar inhalen op een provinciale weg gaat moeiteloos. Je rijdt voor je het weet serieus te hard. 

Je zou haast denken dat je hier met een saaie doorsnee Duitser te maken hebt, maar er zijn gelukkig nog kleine geneugten die je van een Mini verwacht. In het interieur zou het prettig zijn als de ontwerpers niet probeerden de ideeën die ze voor de eerste nieuwe Mini hadden te blijven recyclen. Maar de verlichtingsring die meedraait met het volume, de subtiele interieurverlichting die je kunt instellen op kleur naar wens, maar ook in 'full on' regenboogstand kan zetten, maakt het verpozen aangenamer. Het Mini-logo dat geprojecteerd wordt onder de deur maakt het af. 

Conclusie

Wie zich eroverheen kan zetten dat deze Mini best groot is en geen eco-kampioen, heeft er een hele fijne betrouwbare reispartner aan. De plug-in hybride die wij getest hebben is verkrijgbaar vanaf 41.000 euro. De instap-Countryman kost iets over de 30.000 euro. 

PS. In maart 2020 komt Mini met de eerste volledig elektrische Mini Cooper

Binnenkort test Bright twee nieuwe elektrische auto's. Abonneer je alvast op ons YouTube-kanaal.