Getest: off-grid kamperen met powerbank en zonnepaneel
Xtorm Solarbooster

Getest: off-grid kamperen met powerbank en zonnepaneel

08-08-2019 14:56 Laatste update: 20:52

Twee weken lang stond Rutger ver verwijderd van een stopcontact op de camping. Hij nam de Xtorm Power Bank Pro mee van 41600 mAh en het Solarbooster 21 zonnepaneel. Raakte de batterij op?

Ik wil tijdens mijn vakantie best een beetje afstand nemen van mijn mailbox, maar op Google Maps iets in de buurt kunnen vinden, een boekje lezen op de e-reader of muziek kunnen luisteren, geef ik liever niet op. Op Uteringskamp, een camping van Staatsbosbeheer, zijn alleen stopcontacten bij de receptie, op de rest van het veld moet je het zonder stroom doen. De meeste mensen nemen dus een powerbankje mee en laden die overdag op bij de receptie, om 's nachts de telefoon op te kunnen laden. Persoonlijk vind ik dat hopeloos veel gedoe en ging dus op zoek naar betere alternatieven. 

Xtorm is een Nederlands bedrijf dat twee oplossingen maakt voor mijn probleem die ik beide heb getest: een gigantische powerbank én een opvouwbaar zonnepaneel.

41600 mAh in een doosje

Powerbankstel

De Powerbank Pro 41600 heeft zoals de naam al verklapt een gigantische hoeveelheid power aan boord. Via twee USB-poorten, een USB-C-poort en twee (internationale) stopcontacten kun je het ding leegzuigen. Je schijnt er zelfs een televisie en Playstation op te kunnen draaien als je daar behoefte aan hebt. Daar had ik geen behoefte aan: ik moest vooral drie telefoons, een e-reader en een iPad kunnen bijvullen. De eerste week van gebruik had ik alleen de telefoons steeds bijgeladen en gaf de powerbank op zijn scherm aan dat ik nog 68 procent lading over had.

Ik meende dus twee weken op de camping te kunnen overleven zonder hem bij te hoeven laden.Totdat ik de iPad er aan hing. Die trok in 1 nacht het apparaat helemaal leeg. De volgende dag moest ik dus alsnog naar de receptie met mijn mother-of-all-powerbanks waar hij in een dagje weer volliep. Met alleen de telefoons was dat niet nodig geweest.

Met 1,4 kilo is de Powerbank Pro geen lichtgewicht. Voor wie gaat hiken is het geen aanrader. Maar als je met de auto op vakantie gaat, dan kun je hem eenvoudig ergens kwijt. Hij kan makkelijk onder een voorstoel van een auto liggen. Gezien het formaat van het apparaat had ik één of twee extra USB-poorten wel prettig gevonden.

Elke keer dat je een apparaat aansluit, moet je de Powerbank ook wakker maken om het laden te beginnen. Voordeel daarvan is dat er geen lekstroom is, nadeel dat je het kunt vergeten en na een paar uur kan ontdekken dat er nog niets bijgeladen is. Het meegeleverde tasje voegt ook niet veel toe, gezien de adapter daar niet bij in past. 

Op het scherm kun je zien hoeveel stroom er binnen komt

Opvouwbaar zonnepaneel

Ondertussen hing er dus ook nog een Xtorm Solarbooster 21 watt paneel aan de tent. Een uitstekende tentstok past precies door de ring bovenin het paneel. Een gigantische stortbui leek op de eerste avond het paneel al te veel te zijn. Het schermpje knipperde 8.8, wat me geen goed teken leek. Na een nachtje drogen ging het paneel echter gewoon weer door. Op een zonnige dag, op een niet ideale plek haalde ik 0.8A uit het paneel. Als je echt je best gaat doen om hem ideaal te positioneren moet je er zelfs 2.1 A uit kunnen halen.

Achterop het paneel zit een zakje dat je met klittenband kan sluiten en waar je eenvoudig een powerbank of telefoon in kan stoppen. Wij hadden de Powerbank Xtreme 10000 erin, die op een zonnige dag van een kwart vol naar driekwart vol ging. Genoeg dus om in ieder geval 1 telefoon van leeg naar vol te kunnen laden. Wie een beetje spaarzaam met zijn batterij omgaat en het weer mee heeft zou twee telefoons de hele vakantie kunnen laden met alleen deze set-up. 

Off-grid

Ik wilde me vooral niet te druk hoeven maken over stroom en dus was mijn favoriet de Powerbank Pro: een apparaat dat je precies aan kan geven hoeveel stroom er nog in zit en waar je dagenlang meerdere apparaten mee kan opladen. Reis je met een camper of caravan dan kan ik me zelfs voorstellen dat je hem als bufferaccu gebruikt. Altijd in een stopcontact. Op het moment dat je dan met de camper of caravan aan de stroom staat, loopt hij weer vol en daarna kun je weer meerdere dagen off-grid zijn. 

Het zonnepaneel heeft me ook positief verrast. Ik had niet verwacht dat de opbrengst van 1 zo'n klein paneeltje (63 x 32 cm) genoeg zou zijn om ook maar 1 telefoon aan de praat te kunnen houden. Maar dat bleek met goed weer zeker wel het geval. Wie echt ver verwijderd is van vaste stroompunten heeft aan mooie oplossing met dit opvouwbare paneeltje. Als je tijdens het hiken niet steeds de route zoekt op Google Maps heb je niet meer nodig. 

Kijk ook: handige gadgets op de camping

Volg Bright op YouTube