Driepunter

Review: Basketbal-universum komt bij elkaar NBA 2K20

9 september 2019 19:08

De bekroonde basketbalgame heeft een nieuwe versie: NBA 2K20 brengt het basketbal-universum bij elkaar. Brights eigen basketballer Rutger is lovend over de nieuwe game.

2K Sports maakt al jaren op rij de beste basketbalsimulator. EA Sports kwam vorig jaar sterk terug met NBA Live, maar zal zich meerdere jaren op rij moeten bewijzen om de trouwe 2K-fans weg te lokken. NBA 2K20 is wederom een pareltje. Een game waarin alles uit het basketbal samen komt. 

Op de oppervlakte lijkt er niet zo gek veel veranderd. De gamemodes van de vorige jaren zijn grotendeels hetzelfde gebleven. Je kunt een seizoen spelen met een team, je kunt online ballen, je kunt je eigen karakter aanmaken en een verhaallijn volgen, je kunt manager van een team zijn, een kaartspel a la Ultimate Team van EA doen. Bedenk een gamemode en hij zit in NBA 2K20. 

Realistischer

Het basketballen zelf is wederom een kleine beetje verbeterd ten opzichte van vorige jaren. Spelers lijken wat realistischer te bewegen en je zit minder opgesloten in animaties na het indrukken van een knop. Als gevolg heb je het idee zelf meer invloed te hebben op de uitkomst. In eerdere edities waren de eerste paar weken met een eigen gemaakt karakter best een grind. Je moest flink uren maken om je poppetje van de slechtste speler op het veld te verbeteren naar een middelmatig karakter.

Wij testen de Legend Edition, waar je meteen 200.000 (normaliter kost dat 50 euro) van de virtuele muntjes krijgt die je in het spel nodig hebt om beter te worden. Eerder kon je die niet meteen uitgeven om goed te worden, nu was ik na het spelen van 2 potjes meteen een small forward met een puntenaantal van 85/100 en een dodelijk driepuntsschot. Eerder kon je dat geld niet zo vroeg in het spel uitgeven om zo goed te worden, maar moest je langzaam je weg omhoog werken. Het komt de realiteit van het spel wel iets ten goede. De toppers zijn in hun eerste jaar meestal ook al goed. 

Verbinding

Ten opzichte van vorige jaren lijkt het laden ook sneller te gaan. Nog steeds zit je regelmatig tegen een laadbolletje aan te kijken, maar zo tergend traag als vorig jaar is het niet. Het wegvallen van je internetverbinding voor een halve seconde zorgt er nog wel steeds voor dat je uit je wedstrijd gekickt wordt en terug naar het laadscherm gaat.

Dat is vervelend, gaat ook nog eens traag en als je net een buzzer beater gescoord hebt en dan klapt je wedstrijd er uit, is het begrijpelijk als er meubels door je gameroom gaan vliegen. 

Anthony Davis begrijpt niet hoe hij van Winsum aan het verliezen is

Basketbal-universum

Het leukste aan NBA 2K20 is het universum dat is opgebouwd. De hele NBA bestaat uit slechts 400 spelers en 30 clubs. Daardoor is het een stuk overzichtelijker en heb je als je meedoet aan de game, meer het gevoel dat het over jou en jouw ervaring gaat. Ter vergelijking: een FC Groningen-supporter komt het gevoel dat zijn eigen cluppie hem geeft niet zo sterk tegen in FIFA. Verbindende factor is 2KTV: een televisieprogramma met wekelijks nieuwe uitzendingen die je in de game kunt bekijken. Daarin vind je speltips, maar komen ook de basketbalspelers aan het woord. Sterker nog: regelmatig vind je die basketbalspelers terug in de tv serie in je game terwijl ze zelf de game spelen. #inception

Dit jaar werd superster basketballer LeBron James betrokken bij de verhaallijn uit de MyCareer game-modus. Dat resulteert niet per se in een supersterk verhaal: teamgenoot raakt geblesseerd, jij bent solidair (of je wil of niet) en moet je daarna bewijzen om je in the picture te spelen bij basketbalteams.

Waar LeBron wel in grossiert zijn connecties en dus zitten er meer basketballers in de verhaallijn dan ooit tevoren. Je spreekt overal grote namen zoals Kawhi Leonard, Anthony Davis en LeBron James zelf. 

Het in-game TV programma 2KTV

Conclusie: dé game voor de basketballer

NBA 2K20 is dus nog steeds dé game voor de basketballer en in mijn ogen de beste sportsimulatie ter wereld. Met name omdat het de hele cultuur rond de sport, van sneakers tot contractbesprekingen, meeneemt in de game.

De app met gezichtscanner kan voor volgend jaar nog wel een flinke update gebruiken (ik kreeg een hoofd dat ongeveer zo breed was als mijn schouders), maar op dat soort details na is deze game echt briljant. 

Treurnis omdat mijn hoofd zo dik is geworden in de scan