Duurtest Mitsubishi Outlander PHEV: introductie
Duurtest

Duurtest Mitsubishi Outlander PHEV: introductie

06-04-2020 13:51 Laatste update: 13:51

Veel Nederlanders kochten een plug-in hybride Mitsubishi Outlander, totdat de gunstige bijtelling verdween. Bright-autotester Rutger onderzoekt de nieuwste versie van de auto die een plek in de canon van de Nederlandse geschiedenis verdient.

Geen auto staat meer symbool voor de volksaard dan deze Mitsubishi Outlander. De Nederlandse regering ging na gesprek met de autolobby over op 0% bijtelling voor elektrische auto's én plug-in hybrides. Waarom niet alleen volledig elektrische auto's? Omdat er destijds bijna geen automakers waren die volledig elektrische auto's verkochten en die deden natuurlijk ook lekker mee in de lobby.

De overheid stak grote bedragen in het aantrekkelijker maken van de aanschaf van deze "milieuvriendelijke" auto's, met minimaal resultaat. De Nederlander kocht de plug-in hybrides niet om zo schoon mogelijk te rijden, maar om zo goedkoop mogelijk te rijden. De 30 kilometer die je er elektrisch mee kan rijden werd in sommige gevallen slechts 1x gehaald en de auto werd na 3 jaar teruggebracht bij de leasemaatschappij met de laadkabel nog in het originele plastic. 

In 2015 verkocht Mitsubishi 9432 Outlanders. Nissan verkocht 560 keer de volledig elektrische Leaf. De Nederlander is pragmatisch en berekenend. Daar had de overheid beter op in moeten spelen. Maar daar hoeven we deze auto natuurlijk de schuld niet van te geven.

Grotere accu

De nieuwste versie lijkt nog behoorlijk op de auto die in 2012 op de markt kwam, maar hij is een stuk beter geworden. De benzinemotor is gegroeid naar een 2,4 liter die specifiek voor het gebruik in een hybride aandrijfsysteem gebouwd is. De accu is 15% groter geworden.

Door alle verbeteringen is er nu een actieradius van ongeveer 45 kilometer op alleen de accu. Met ritjes in de bebouwde kom en op provinciale wegen haal ik dat eenvoudig. Als je richting de maximumsnelheid van 135 (op de elektromotor) gaat, loopt dat uiteraard hard terug. 

De komende weken gaan we kijken hoe milieubewust we kunnen rijden met de Outlander en of al die Nederlanders een fijne auto hebben gekocht of niet. 

Rutger Middendorp test auto's in de Bright Duurtest. Volg de updates.