Review Sonos Port: probleemloos maar prijzig
Streamen over eigen speakers

Review Sonos Port: probleemloos maar prijzig

16-04-2020 12:30 Laatste update: 12:51

Sonos is de maker van multiroom speakers waarmee je makkelijk bijvoorbeeld Spotify kan streamen. Met de Sonos Port komt ook de gemiddelde audiofiel aan zijn trekken. Je kunt hem aansluiten op een versterker, om je eigen topspeaker te gebruiken. Rutger testte de Port.

Sonos had al lange tijd de Connect en de Connect:Amp. De Connect was er om aan te sluiten op je eigen versterker met je eigen speakers. De Connect:Amp om je eigen speakers aan te hangen zonder versterker. Die apparaten zijn lange tijd onveranderd op de markt geweest en zouden niet langer ondersteund worden. Die regeling is nu teruggedraaid, maar nieuwe features krijgen ze niet. Daarvoor moet je overstappen op de Port.

We testen de Sonos Port ter vervanging van de 10 jaar oude Connect. De Port heeft een vernieuwde converter die digitale muziek omzet naar een analoog signaal. Ook kan de Port automatisch een aangesloten versterker inschakelen als de Sonos-app dat vraagt.

Wat meteen opvalt als hij uit de doos komt, is dat hij zwart is en niet wit. Beter tussen je audiospullen en hij is ongeveer de helft kleiner. Bovendien wordt hij een stuk minder warm. De Connect kon je prima een tosti op warm houden. De Port voel je bijna niet. Het verbruik in standby-stand is dan ook flink afgenomen. De oude Connect lustte 5,6 Watt in ruste. De Port nog maar 3,6.

Geen knoppen, twee ethernetpoorten

Ook zijn er geen bedieningsknoppen meer te vinden op deze jongen. Op de oude kon je het volume en het afspelen bedienen en dat was best handig als je de telefoon even niet zo snel kon vinden. 

Op de achterkant vinden we twee ethernetpoorten, tulpverbindingen om een versterker aan te sluiten en een extern apparaat en een digitale coax voor als je een topversterker hebt en de DAC van de Sonos wilt overslaan. Die twee ethernetpoorten zorgen ervoor dat je bij gebruik van de Sonos aan een bekabelde internetverbinding geen aansluiting verliest, want je kunt op de tweede poort je computer, tv of PlayStation aansluiten als je wilt. 

12V trigger

Het grootste potentiële voordeel van de Port is dat hij een aansluiting heeft voor een 12V trigger. 3,6 Watt is niet heel veel. Maar 24 uur per dag, 365 dagen per jaar 3,6 Watt is gewoon jammer. Met de 12V trigger kun je de Port laten opstarten als de versterker aangaat. Daar heb je wel een versterker voor nodig die zo'n uitgang heeft. Of een kastje kopen die je tussen de stroomaansluiting van de versterker en de versterker zelf zit en die functie kan overnemen. 

Bedienen van het apparaat gaat net zo eenvoudig als bij elke andere Sonos-speaker. De gratis app laat je alle bronnen die je hebt (van een collectie thuis op de computer tot Spotify, Tidal, Deezer of andere aanbieders) toevoegen. Vanuit de Spotify-app kun je ook simpel muziek "casten" naar de Sonos. 

Duur

De Port is net als de Connect echter niet goedkoop. 429 euro kost het kastje en dat vind ik een moeilijk te verantwoorden bedrag. Als je bedenkt dat het grootste gedeelte van de technologie in de Port ook in de Sonos One van ruim 200 euro zit, is de prijs lastig te verkroppen.

Maar wie liever een eigen versterker gebruikt of zijn platenspeler door het hele huis wil laten klinken met zijn bestaande Sonos set-up heeft niet zoveel keus. De prijs is pittig, maar de functionaliteit is ook absoluut probleemloos. 

Getest: Denon-speakers beter dan Sonos?

Geen gadgetreview missen? Volg Bright op YouTube.

Volg meer updates over smart home.